
Kisiel dla niemowlaka to proste i zdrowe danie, pełne witamin i smaku. Kisiel najprościej zrobić w domu, wykorzystując do tego owoce sezonowe. Pamiętaj, by kisiel dla niemowlaka zrobić bez cukru. Podajemy prosty przepis na kisiel jabłkowy, gruszkowy, truskawkowy i bananowy.
Od kiedy kisiel dla niemowlaka?
Kisiel dla niemowlaka możesz przygotować już w początkach rozszerzania diety – w 6-7.-miesiącu życia (pamiętając, że jako pierwsze podaje się dziecku warzywa!). Kisiel to zdrowy i smaczny sposób na wprowadzanie do niemowlęcego jadłospisu owoców. I do tego nie trzeba go gryźć! Ale uwaga, dla niemowlaka nadaje się tylko domowy kisiel, bez cukru, konserwantów, barwników i innych substancji chemicznych. Nie podawaj niemowlęciu gotowych produktów w torebkach ze sklepu!
Jak zrobić domowy kisiel dla niemowlaka?
Kisiel łatwo możesz zrobić w domu. Najlepiej wychodzi kisiel z porzeczek, gruszek i truskawek, ale przepyszny będzie też kisiel bananowy, malinowy czy jabłkowy.
Przepis na kisiel dla niemowlaka
Składniki:
- 1 obrane jabłko (lub 1 obrana gruszka, banan, kilka truskawek)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Owoce zalej połową szklanki wody (ok. 100 ml) i zagotuj, a następnie zmiksuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałą wodą i dodaj do gotujących się owoców. Podawaj po ostudzeniu. Nie słodź! Ważne: staraj się przygotowywać kisiel z jednego rodzaju owoców, bo w razie wystąpienia reakcji alergicznej łatwiej będzie ocenić, na co uczulone jest dziecko.
Taki domowy kisiel z owoców sezonowych jest zdecydowanie smaczniejszy niż z torebki i o niebo zdrowszy! Maluch musi tylko przyzwyczaić się do jego konsystencji.
Wypróbuj też przepisy na:
Zobacz też: