Mięso z królika jest bardzo delikatne, przez co jest też lekkostrawne. Zawiera bardzo dużo białka, za to niewiele tłuszczu. Co więcej, jest bogate w aminokwasy, a także cenne witaminy z grupy B, dlatego warto jak najczęściej podawać go niemowlakowi. Dowiedz się, od kiedy można podać królika niemowlakowi i jak go dobrze przygotować.

Reklama

Królik dla niemowlaka: od kiedy można podać go po raz pierwszy?

Królik to jedno z najlepszych mięs na rozpoczęcie rozszerzania diety. Można podać je już po ukończeniu przez niemowlę 6. miesiąca życia. Królik rzadko uczula i jest lekkostrawny, ale mimo to, na samym początku należy podawać niewielkie ilości rozdrobionego mięsa i bacznie obserwować reakcję dziecka na nowy produkt.

Jak porcjować królika dla niemowlaka?

Potrzebujesz dobrego, ostrego noża (najlepszy będzie tasak, ale i bez niego sobie poradzisz). Odetnij skoki tylne (czyli całe tyle nogi, włącznie z polędwicą), odetnij skoki przednie. Zostanie ci tylko tułów. Oddziel część, gdzie znajduje się mostek (tuż za żebrami). Mięso należy oddzielić od kości – tutaj przyda się nóż do porcjowania. I gotowe.

Jaką część królika będzie najlepsza dla niemowlaka? Tak naprawdę, każda. Najdelikatniejsza jednak pochodzi z pleców (tzw. comber) i ze skoków tylnych. Resztę można zużyć do domowego pasztetu albo zupy. Poniżej dokładny tutorial video.

WAŻNE! Możesz także kupić gotowe, porcjowane i oddzielone od kości mięso z królika. Pamiętaj o tym, aby pochodziło ze sprawdzonego źródła.

Zobacz także

Jak ugotować królika dla niemowlaka?

Umyte, poporcjowane mięso należy wrzucić do wrzącej wody (bez soli, niemowlęta nie powinny spożywać soli) i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny.

Danie z królika dla niemowlaka: przepis

Niezależnie od tego, czy rozszerzasz dietę metodą BLW, czy wybrałaś klasyczne rozszerzanie diety, przedstawiamy sprawdzony przepis na potrawkę dla niemowlaka, gdzie pierwsze skrzypce gra… królik.

Królik dla niemowlaka: sprawdzony przepis od 7. miesiąca życia

Składniki:

  • 50 gramów combra z królika (albo skoków)
  • marchewka
  • 50 gramów ugotowanego ryżu

Przygotowanie: wstaw wodę i doprowadź ją do wrzenia. Mięso z królika umyj i pokrój w niewielką kostkę, po czym wrzuć do gotującej się wody. W tym czasie obierz marchewkę i po 20 minutach gotowania królika wrzuć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotuj marchewkę wraz z królikiem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij ugotowaną marchewkę na papkę i wymieszają ją z ryżem i królikiem. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama