Królik dla niemowlaka: jak go przygotować, od kiedy można go podać [PLUS PRZEPIS]
Mięso z królika to jedno z najdelikatniejszych dostępnych mięs. Doskonale nadaje się do pierwszych „dorosłych” potrawek dla niemowlaka. Podpowiadamy, od kiedy można podać królika niemowlakowi i jak go przygotować, aby zasmakował maluszkowi.
Mięso z królika jest bardzo delikatne, przez co jest też lekkostrawne. Zawiera bardzo dużo białka, za to niewiele tłuszczu. Co więcej, jest bogate w aminokwasy, a także cenne witaminy z grupy B, dlatego warto jak najczęściej podawać go niemowlakowi. Dowiedz się, od kiedy można podać królika niemowlakowi i jak go dobrze przygotować.
Królik dla niemowlaka: od kiedy można podać go po raz pierwszy?
Królik to jedno z najlepszych mięs na rozpoczęcie rozszerzania diety. Można podać je już po ukończeniu przez niemowlę 6. miesiąca życia. Królik rzadko uczula i jest lekkostrawny, ale mimo to, na samym początku należy podawać niewielkie ilości rozdrobionego mięsa i bacznie obserwować reakcję dziecka na nowy produkt.
Jak porcjować królika dla niemowlaka?
Potrzebujesz dobrego, ostrego noża (najlepszy będzie tasak, ale i bez niego sobie poradzisz). Odetnij skoki tylne (czyli całe tyle nogi, włącznie z polędwicą), odetnij skoki przednie. Zostanie ci tylko tułów. Oddziel część, gdzie znajduje się mostek (tuż za żebrami). Mięso należy oddzielić od kości – tutaj przyda się nóż do porcjowania. I gotowe.
Jaką część królika będzie najlepsza dla niemowlaka? Tak naprawdę, każda. Najdelikatniejsza jednak pochodzi z pleców (tzw. comber) i ze skoków tylnych. Resztę można zużyć do domowego pasztetu albo zupy. Poniżej dokładny tutorial video.
WAŻNE! Możesz także kupić gotowe, porcjowane i oddzielone od kości mięso z królika. Pamiętaj o tym, aby pochodziło ze sprawdzonego źródła.
Jak ugotować królika dla niemowlaka?
Umyte, poporcjowane mięso należy wrzucić do wrzącej wody (bez soli, niemowlęta nie powinny spożywać soli) i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny.
Danie z królika dla niemowlaka: przepis
Niezależnie od tego, czy rozszerzasz dietę metodą BLW, czy wybrałaś klasyczne rozszerzanie diety, przedstawiamy sprawdzony przepis na potrawkę dla niemowlaka, gdzie pierwsze skrzypce gra… królik.
Królik dla niemowlaka: sprawdzony przepis od 7. miesiąca życia
Składniki:
- 50 gramów combra z królika (albo skoków)
- marchewka
- 50 gramów ugotowanego ryżu
Przygotowanie: wstaw wodę i doprowadź ją do wrzenia. Mięso z królika umyj i pokrój w niewielką kostkę, po czym wrzuć do gotującej się wody. W tym czasie obierz marchewkę i po 20 minutach gotowania królika wrzuć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotuj marchewkę wraz z królikiem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij ugotowaną marchewkę na papkę i wymieszają ją z ryżem i królikiem. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: