Filet z łososia praktycznie nie ma ości, dlatego też bezpiecznie można podać go niemowlakowi. A to tylko jedna z jego wielu zalet! Łosoś zawiera tyle białka, że z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie. Nie dość, że jest pyszny, to do tego bardzo zdrowy: bogaty w szereg witamin z grupy B, witaminę A, witaminę E i witaminę D. Ponadto obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku. Od kiedy można podać go niemowlakowi? Czym kierować się w wyborze łososia? Jak go przyrządzić? Odpowiadamy.

Reklama

Łosoś dla niemowlaka: od kiedy można go podać i czym kierować się przy wyborze

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi rozszerzania diety niemowląt łososia można podać dziecku po 7 miesiącu życia. Na początek należy dać niewielką ilość ryby i obserwować reakcję dziecka. Musisz mieć pewność, że w rybie nie ma ani jednej ości – dlatego też przed podaniem dobrze jest mięso ryby rozgnieść i dokładnie je obejrzeć.

Jaki łosoś będzie najlepszy dla niemowlaka? Najzdrowszym wyborem będzie kupienie łososia norweskiego z certyfikatem MSC. Certyfikat MSC to gwarancja, że ryba pochodzi z legalnych i zrównoważonych połowów.

Jak przygotować łososia dla niemowlaka: przepis

Na początku rozszerzania diety najlepiej jest podać łososia przygotowanego na parze. Jeśli nie masz w domu parowaru, wystarczy ci duży garnek i koszyk do parowania (metalowy durszlak dopasowany do garnka też się nada). Jak zrobić prowizoryczny parowar z użyciem garnka? Wystarczy, że zagotujesz wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, a nad garnkiem będzie unosić się para, umieść w nim durszlak z rybą i warzywami. Garnek z durszlakiem przykryj pokrywką. Takie „prowizoryczne” gotowanie na parze może zająć nieco więcej czasu, natomiast efekt będzie dokładnie taki sam, jakbyś użyła parowara.

Zobacz także

Łosoś dla niemowlaka: przepis

Składniki:

  • łosoś
  • marchewka
  • brokuł/kalafior/ziemniak
  • masło

Przygotowanie: Do głębokiego, dużego garnka wlej wodę. Wstaw ją na gaz. Zanim woda się zagotuje, umyj filet z łososia i osusz go dokładnie. Sprawdź, czy nie ma w nim ości. Pokrój rybę na mniejsze kawałki i włóż ją do koszyka do parowania lub do durszlaka. Warzywa umyj i obierz ze skórki, pokrój je na mniejsze kawałki, po czym wrzuć je do łososia. Kiedy woda się już zagotuje, włóż koszyczek/durszlak do garnka. Przykryj całość podrywką i gotuj przez 20-25 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ryba jest całkowicie ścięta. Jeśli tak nie jest, wydłuż czas gotowania o jakieś 10 minut. Na koniec wyjmij warzywa i rybę z koszyczka/durszlaka i polej całość łyżeczką rozpuszczonego masła. Rybę przygotowaną w taki sposób może zjeść cała rodzina – jeśli chcesz podać ją starszakom i dorosłym, możesz pokusić się o przygotowanie solonego masła czosnkowego, które nada rybie więcej smaku.

WAŻNE: Przed podaniem łososia niemowlęciu zgnieć rybę widelcem na tzw. papkę i upewnij się, że nie ma w niej ości.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama