PolMlek
materiały prasowe
Dieta

Naturalnie budujemy odporność

W dzisiejszych czasach nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważna jest odporność organizmu, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Możemy ją budować, żyjąc aktywnie i jedząc zdrową, naturalną żywność pochodzenia ekologicznego, w tym nabiał.

Produktem nabiałowym mającym szczególne prozdrowotne właściwości jest naturalny kefir. Najwyższą jakością, bogactwem dobroczynnych składników i doskonałym smakiem wyróżnia się produkt pochodzący z ekologicznego mleka, mający certyfikat rolnictwa ekologicznego. Kefir EKO ma zawsze prosty skład, w którym jest miejsce tylko dla pasteryzowanego mleka i mikroflory kefirowej.

Ten niskokaloryczny napój zawiera prawdziwe bogactwo żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu można go uznać za naturalny probiotyk, aktywnie wspierający odporność organizmu i odbudowujący florę bakteryjną po terapii antybiotykowej*. Co ciekawe, kefir jest lepszy niż suplementy probiotyczne; jedna kapsułka zawiera zwykle około 15 milionów pożytecznych bakterii – to o wiele mniej niż w szklance ekokefiru. Dodatkowo napój może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego przetwarzają laktozę na kwas mlekowy.
Ekologiczny napój jest bogatym źródłem białka. Zapewni organizmowi sporą dawkę wapnia i fosforu. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w szczególności B1, B12 i biotynę. Witaminy te pomagają regulować pracę nerek, wątroby i układu nerwowego oraz łagodzić choroby skóry. Mikroorganizmy zawarte w fermentowanych produktach mlecznych przyczyniają się do pochłaniania rozkładania cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy*.
Właściwościami probiotycznymi wyróżnia się również Maślanka naturalna EKO. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową, perystaltykę jelit i prawidłowy metabolizm. Do codziennej diety warto również włączyć Mleko świeże EKO oraz Śmietankę EKO. Naturalnie buduj odporność, ciesz się wybornym smakiem ekonabiału i nie zapomnij o codziennej aktywności!

PolMlek
materiały prasowe

Naturalne zalety ekologicznego nabiału

Ekologiczne produkty nabiałowe, oprócz tego, że wspaniale smakują, mają wiele udowodnionych dobroczynnych właściwości. Wśród nich wyróżnia się zwłaszcza naturalna maślanka oraz kefir, obecne w polskiej kuchni od wieków.
Prawdziwa maślanka i kefir produkowane są wyłącznie z ekologicznego mleka z certyfikowanych ekogospodarstw. O ich najwyższej jakości i pewnym, ekologicznym pochodzeniu świadczy znak rolnictwa ekologicznego.

Maślanka naturalna EKO i Kefir EKO to orzeźwiające, niskokaloryczne i lekkostrawne napoje, o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej wspomagają dobroczynną florę jelitową, perystaltykę jelit i prawidłowy metabolizm.* Dlatego są uznawane za naturalny probiotyk. Maślanka zawiera niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego lecytynę, która poprawia pamięć, oraz jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Kefir jest odpowiedni także dla osób mających trudności z trawieniem laktozy. W procesie fermentacji cukier mleczny ulega naturalnemu rozkładowi. Regularnie spożywany przeciwdziała miażdżycy – mikroorganizmy zawarte w fermentowanych produktach mlecznych przyczyniają się do pochłaniania i rozkładania cholesterolu*. Poza tym oba napoje idealnie gaszą pragnienie.
Maślanka naturalna EKO i Kefir EKO mogą być również bazą do wielu zdrowych i lekkich koktajli z dodatkiem świeżych owoców, warzyw czy ziaren. Doskonale sprawdzą się w kuchni jako dodatek do wypieków – ciast, placków, racuchów.
Miłośnicy naturalnego nabiału z pewnością docenią też doskonały smak i właściwości Mleka świeżego EKO powstającego w procesie mikrofiltracji połączonej z pasteryzacją w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowuje walory smakowe i wartości odżywcze najbardziej zbliżone do świeżego, wiejskiego mleka krowiego. Z kolei bez Śmietanki EKO wielu kucharzy nie wyobraża sobie smaku sosów i zup.

PysznEKO gotowania!
 
*Źródło: S. Zmarlicki, Zdrowotne aspekty mleka i przetworów mlecznych, „Zdrowie Publiczne” 2006, 116(1).

PolMlek
materiały prasowe

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Materiał opracowany przez PHZ SM "Lacpol" sp. z o.o.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
dekoracje świąteczne, śnieżynka
Święta i uroczystości
Śnieżynki z papieru – 7 wzorów do wycinania
Agnieszka Szumigaj
wierszyk o Mikołaju
Święta i uroczystości
Wierszyk o Mikołaju –​ krótkie, łatwe i śmieszne propozycje
Ewa Janczak-Cwil
Prezent dla 5-latka
Święta i uroczystości
Prezent dla 5-latka: pomysły na prezent dla pięcioletniego chłopca (sportowy, edukacyjny, tani)
Agnieszka Majchrzak
Przysłowia o nauce
Cytaty i przysłowia
Mądre przysłowia o nauce i wiedzy – 40 motywujących sentencji
Joanna Lechowicz
chłopiec, dziecko, krzyk, złość
Wychowanie
Agresywne dziecko w przedszkolu: co robić, gdzie zgłosić?
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
życzenia urodzinowe dla córki
Święta i uroczystości
Życzenia urodzinowe dla córki: piękne, wzruszające, mądre, od mamy i od taty
Joanna Biegaj
Szkoła w Chmurze: kto może z niej skorzystać?
Edukacja
Szkoła w Chmurze: na czym polega, czy jest legalna i kto może z niej skorzystać?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
dziecko ciągle choruje
Zdrowie
Dziecko ciągle choruje: nawracające zapalenie oskrzeli i infekcje gardła [CO ROBIĆ?]
Magdalena Drab
Pełne szpitale RSV
Aktualności
Lekarz mówi wprost: dziecko z RSV i z dusznością umrze, jeśli nie trafi do szpitala
Ewa Janczak-Cwil
wpływ telewizji na rozwój dziecka
Wychowanie
Wpływ telewizji na rozwój dziecka – negatywne i pozytywne skutki oglądania telewizji
Aneta Grinberg
Alimenty z funduszu
Prawo i finanse
Alimenty z funduszu: co trzeba zrobić, żeby otrzymać pieniądze? Nowe przepisy
Agnieszka Majchrzak
Przedszkolaki powinny się bawić, a nie ciągle uczyć
Edukacja
Przedszkolaki coraz częściej potrafią czytać i pisać, ale mają zaburzenia sensoryczne. Gdzie tkwi błąd?
Milena Oszczepalińska
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
morfologia u dzieci
Zdrowie
Morfologia u dzieci – jak czytać wyniki krwi [NORMY]
Ewa Janczak-Cwil
jak odpieluchować dziecko
Pielęgnacja
Odpieluchowanie dziecka: kiedy i jak to zrobić? Sprawdzone sposoby
Małgorzata Wódz
znieczulenie podpajęczynówkowe
Poród naturalny
Znieczulenie podpajęczynówkowe najczęściej stosowane podczas cesarskiego cięcia [zalety i wady]
Agnieszka Majchrzak

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA