Owoce dla każdego
Właśnie teraz możecie rozkoszować się smakiem świeżych i soczystych czereśni, wiśni czy malin. Które z nich możesz już dawać swojemu maluchowi? Przekonaj się.
1 z 11
MALINY
Od kiedy: od 5. miesiąca.
Co zawierają: witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, żelazo, miedź.
Jak podawać: niemowlętom w postaci soków, przecierów, starszym dzieciom świeże, jako przetwory: dżemy, soki, konfitury.
Uwagi: sok lub herbata z suszonych malin działają napotnie – stosuje się je przy przeziębieniu, grypie i anginie. Właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne mają też suszone liście malin, są dobre dla kobiet pod koniec ciąży – uelastyczniają mięśnie macicy i krocza.
2 z 11
TRUSKAWKI
Od kiedy: od 10. miesiąca, dla alergików – po 1. roku.
Co zawierają: witaminę C, żelazo, wapń, mangan, kobalt.
Jak podawać: niemowlętom w postaci soków, przecierów, starszym dzieciom świeże, jako dżemy, kompoty, dodatek do deserów.
Uwagi: 50 g zaspokaja 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C; polecane przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.
3 z 11
PORZECZKI
Od kiedy: od 5. miesiąca.
Co zawierają: witaminę C (głównie czarne), żelazo, wapń, magnez oraz bor, jod; dzięki obecności rutyny witamina C jest świetnie przyswajana.
Jak podawać: niemowlętom jako sok lub przecier, starszym dzieciom świeże – najlepiej białe, bo nie są bardzo kwaśne. Czarne i czerwone świetnie nadają się na soki i dżemy.
Uwagi: pomagają przy biegunkach, przeziębieniu, zwiększają odporność na infekcje.
4 z 11
CZEREŚNIE
Od kiedy: powyżej 2. roku życia.
Co zawierają: potas, wapń, magnez, siarkę, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź, jod i sporo witamin: C, A, PP, z grupy B (B1, B2, B5, B6 i B12). Dojrzewają tuż po truskawkach i są do połowy lipca. Zawierają około 80 proc. wody.
Jak podawać: najlepiej na surowo (dla młodszych dzieci po wyjęciu pestek), pyszny jest też kompot czereśniowy.
Uwagi: świeże czereśnie mają właściwości moczopędne, natomiast z suszonych szypułek czereśni robi się napary i herbatki – są pomocne przy zapaleniach dróg moczowych oraz nerek.
5 z 11
BORÓWKI AMERYKAŃSKIE
Od kiedy: od 6. miesiąca.
Co zawierają: żelazo i spore ilości witaminy C.
Jak podawać: niemowlętom jako przecier, starszym dzieciom świeże, jako dodatek do ciast i jako przetwory.
Uwagi: są większe i słodsze niż jagody.
6 z 11
POZIOMKI
Od kiedy: po 1. roku.
Co zawierają: witaminy: C, P, K, karotenoidy, żelazo, wapń i siarkę. Zawierają niewielkie ilości kwasu salicylowego.
Jak podawać: świeże, jako przetwory – dżemy i konfitury.
Uwagi: z liści przygotowuje się napar o działaniu moczopędnym.
7 z 11
WIŚNIE
Od kiedy: od 10. miesiąca.
Co zawierają: witaminę C, potas, wapń i magnez, a także witaminy z grupy B.
Jak podawać: niemowlętom w postaci soków, jako dodatek do przecierów owocowych, starszym dzieciom świeże i jako przetwory: soki, kompoty, konfitury, dżemy. Świetne jako dodatek do ciast.
Uwagi: pobudzają trawienie, działają przeciwzapalnie. Mają dość kwaśny, soczysty miąższ.
8 z 11
MORELE
Od kiedy: powyżej 6. miesiąca.
Co zawierają: najwięcej witaminy A ze wszystkich owoców oraz żelazo, wapń, potas, niewielkie ilości witamin z grupy B i kwas foliowy.
Jak podawać: niemowlętom w postaci przecierów, starszym dzieciom na surowo w kawałkach bez pestek lub suszone, w przetworach (kompotach, dżemach, syropach), jako dodatek do dań mięsnych.
Uwagi: wzmacniają układ odpornościowy, wpływają łagodząco na przewód pokarmowy, dobrze działają na system nerwowy i układ krwionośny. Dla dzieci powinny być słodkie i dojrzałe.
9 z 11
BRZOSKWINIE
Od kiedy: powyżej 6. miesiąca.
Co zawierają: witaminę C i z grupy B, prowitaminę A, magnez, potas.
Jak podawać: niemowlętom w postaci przecierów, starszym dzieciom świeże w kawałkach bez pestek, suszone, w postaci kompotów,
dżemów, jako dodatek do deserów.
Uwagi: działają moczopędnie i osłaniają przewód pokarmowy. Mutacją brzoskwini jest nektarynka – ma owoce o gładkiej, cienkiej skórce i bardziej zwarty miąższ niż brzoskwinia.
10 z 11
AGREST
Od kiedy: od 7. miesiąca.
Co zawierają: witaminy: C, B1, rutynę i prowitaminę A, żelazo, miedź.
Jak podawać: niemowlętom jako dodatek do przecierów z innych owoców, starszym dzieciom na surowo, w kompotach, dżemach.
Uwagi: surowy bywa pomocny przy zaparciach i gdy dziecko cierpi na niedokrwistość.
11 z 11
CZARNE JAGODY
Od kiedy: od 5. miesiąca.
Co zawierają: potas, wapń, cynk, żelazo, witaminy A i z grupy B oraz kwas foliowy.
Jak podawać: niemowlętom – soki i przeciery, starszym dzieciom – ze śmietanką na surowo, jako kompoty, konfitury, soki.
Uwagi: świeże jagody i dżem działają przeczyszczająco, napar z suszonych – zapierająco.