Pięć zup na piątkę
Wydają ci się mniej wartościowe niż mięso i surówka? To błąd, bo zupa to dla malca danie numer jeden. Oto pięć najbardziej wartościowych.
- Katarzyna Pinkosz/"Mamo, to ja"
Mają mnóstwo witamin, są lekkostrawne, szybko zaspokajają głód, a do tego zapobiegają zaparciom – zalety zup można wyliczać jednym tchem. Chociaż zazwyczaj namawiamy do podawania maluchom świeżych warzyw i owoców, to jednak trzeba przyznać, że są pewne ważne składniki odżywcze, których zdecydowanie więcej ich będzie po ugotowaniu. Wysoka temperatura sprawia bowiem, że te składniki są łatwiej przyswajalne przez organizm. A oto zupy, które warto często proponować maluchom.
Pomidorowa (po 12. miesiącu)
Zawiera likopen – naturalny barwnik nadający pomidorom czerwony kolor. Należy do karotenoidów, które „wymiatają” z organizmu szkodliwe wolne rodniki. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory. Te choroby często mają swój początek w dzieciństwie, warto temu zapobiec. Likopen jest lepiej przyswajalny z produktów przetworzonych, jak keczup, zupa pomidorowa, niż ze świeżych pomidorów. Pod wpływem temperatury przekształca się w postać, która jest dużo lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego. W 100 g pomidorów są 3 g likopenu, a w 100 ml zupy pomidorowej – 8 mg. Jeszcze lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów, dlatego do pomidorowej dodaj łyżeczkę śmietany. Pomidory poleca się też chorowitkom i niejadkom (są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas).
SKŁADNIKI:
- 3 pomidory
- łyżka masła
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- łyżka śmietany
- makaron
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona i pokrój w kostkę. Podduś na maśle, dodaj bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalej 1/2 litra wody i gotuj około 15 minut. Zmiksuj. Dodaj śmietanę. Podawaj zupę z osobno ugotowanym makaronem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Ogórkowa (po 10. miesiącu)
Ogórki kwaszone to znakomite źródło witaminy C, bardzo ważnej dla odporności, oraz bakterii kwasu mlekowego, które również wspomagają siły obronne organizmu. Kiszone ogórki pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zupa ogórkowa jest
bardzo polecana niejadkom oraz dzieciom po infekcji, które nie mają apetytu.
SKŁADNIKI:
- niewielkie udko kurczaka
- kawałek marchwi, pietruszki, selera i pora
- kiszony ogórek
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Do wrzącej wody włóż umyte i obrane ze skóry mięso. Gotuj 15 minut, a następnie dodaj warzywa i gotuj jeszcze 15 minut. Ogórek przekrój wzdłuż, zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do zupy, gotuj jeszcze całość przez trzy minuty. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zabiel jogurtem lub mlekiem w proszku. Podawaj z ziemniakami.
[CMS_PAGE_BREAK]
Z zielonych warzyw (po 12. miesiącu)
Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego oraz sporo żelaza. Pomagają one hemoglobinie (czyli czerwonemu barwnikowi krwi) transportować tlen oraz składniki odżywcze do każdej komórki. Zapobiegają więc anemii, częstej u dzieci, która jest jedną z przyczyn nawracających infekcji.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 różyczki brokułów
- niewielki kawałek pora
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- koperek
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyj, brokuły i pora drobno pokrój. Podsmaż chwilę na rozgrzanej oliwie. Zalej dwiema szklankami wody, gotuj 15 minut. Koperek posiekaj. Zupę dopraw śmietaną i posyp koperkiem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Rosół (po 10. miesiącu)
Znakomicie rozgrzewa, dlatego jest uznawany za bardzo dobry lek na przeziębienie. Szczególnie pomocny przy pierwszych objawach infekcji. W czasie gotowania z mięsa uwalnia się cysteina, która ułatwia odkrztuszanie śluzu. Rosół dla dziecka ugotuj na mięsie, np. udku
z indyka (przed gotowaniem zdejmij z niego skórę, by rosół nie był zbyt tłusty). Najbardziej wartościowy będzie po dodaniu lanych kluseczek (ze względu na dodatek żółtka bogatego w żelazo). Ucz dziecko jeść rosół z jarzynami (marchew, pietruszka, por) i zieloną pietruszką (bogatą we wszystkie witaminy oraz składniki mineralne).
Uwaga! Jeśli dziecko jest alergikiem, nie podawaj mu rosołu do końca drugiego roku; przenikają do niego uczulające białka z mięsa.
SKŁADNIKI:
na rosół
- średnia marchew
- kawałek pietruszki
- 1/2 łyżki mrożonego groszku
- biała część pora
- małe udko z kurczaka
- szklanka wody
na kluseczki
- żółtko jaja
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka wody
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Z mięsa zdejmij skórę i z jarzynami włóż je do wrzątku. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmij je i zmiksuj z odrobiną wywaru. Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób widelcem lane ciasto. Rosół ponownie doprowadź do wrzenia i wlej do niego cieniutkim strumieniem ciasto. Gotuj jeszcze chwilę. Kluseczki powinny być miękkie i bardzo drobne. Dodaj zmiksowane warzywa i mięso.
[CMS_PAGE_BREAK]
Marchwiowa (po 4. miesiącu)
Polecana jako pierwsza zupa niemowlętom. Marchewka zawiera wyjątkowo dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pomaga odeprzeć ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok. W marchwi jest sporo witamin z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas. Zupa marchwiowa poprawia pracę przewodu pokarmowego i jest bardzo często zalecana przy biegunkach.
SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- mały ziemniak
- 1/2 l bulionu warzywnego
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki i ziemniaka obierz, pokrój w kostkę. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj, dodaj masło i jeszcze raz zagotuj.