Właśnie dzięki mannie twoja pociecha ma szansę pierwszy raz zetknąć się z glutenem. Jeśli jest karmiona piersią – już w piątym miesiącu, a w szóstym – gdy pije mleko modyfikowane. Specjaliści zalecają, by odrobinę kaszki glutenowej wprowadzić do menu dziecka już w pierwszym półroczu życia. Szwedzcy naukowcy dowiedli, że wczesne, stopniowe wprowadzanie glutenu do diety zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię (nietolerancję glutenu, białka zawartego w pszenicy, i innych białek zbóż – życie, jęczmieniu i owsie). Mniej więcej w tym samym czasie maluch może też próbować kaszek z innych zbóż, z mlekiem albo jako składnik obiadów czy deserów.

Reklama

W PIERWSZYM ROKU
Ważne jest, w jakiej kolejności wprowadzasz kasze do diety dziecka. Zacznij od podawania drobnych, które po przygotowaniu mają delikatną, płynną konsystencję. Po 7–8. miesiącu przyjdzie czas na nieco grubsze ich rodzaje, ale muszą być dobrze rozgotowane.

Kaszki glutenowe:
• Manna - dla dzieci karmionych piersią – od 5. miesiąca, dla karmionych butelką – od 6. miesiąca.
Odrobinę – czyli pół łyżeczki – rozgotowanej kaszy manny możesz podać dziecku razem z przecierem jarzynowym albo pokarmem mamy lub mlekiem modyfikowanym, ale tylko raz w ciągu dnia. Na większą jej ilość przyjdzie czas dopiero w 10. miesiącu życia.
• Pszenna - dla dzieci karmionych piersią – od 5. miesiąca, dla karmionych butelką – od 6. miesiąca.
Zamiast odrobiny kaszy manny do przecierów jarzynowych (lub mleka) możesz dodawać np. kaszkę pszenno-ryżową lub kleik pszenny.
• Kuskus - od 10. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką.
Warto o nim pamiętać, bo jest delikatny, a poza tym szybko się go przygotowuje. Ta pszenna kasza może być na przykład składnikiem zupki. Dodatek kuskusu do dania sprawia, że są w nim wyczuwalne grudki – maluch będzie dzięki niej trenował jedzenie pokarmów o gęstszej konsystencji.
Starszemu niemowlakowi, który je już obiadek z dwóch dań, możesz podać łyżkę kuskusu do mięsa i jarzynki na drugie danie. Pamiętaj tylko, by przygotowując kuskus, po zalaniu wrzątkiem zagotować go przez moment i dopiero potem zostawić pod przykrywką do napęcznienia.

Kaszki bezglutenowe:
• Ryżowa - dla dzieci karmionych piersią – od 7. miesiąca, dla karmionych butelką – od 5. miesiąca.
W diecie dziecka karmionego butelką kaszka ryżowa (lub kleik) na począt­ku może być dodatkiem do zupki-przecieru jarzynowego. Później możesz nią zagęszczać przeciery owocowe, dodawać do mleka albo podawać dziecku gotową kaszkę mleczno-ryżową jako jeden z posiłków w ciągu dnia. Zgodnie ze schematem żywienia dziecko karmione piersią w siódmym miesiącu powinno zjeść na jeden posiłek przecier owocowy z dodatkiem kaszki bezglutenowej, np. właśnie ryżowej. [CMS_PAGE_BREAK]
• Kukurydziana - dla dzieci karmionych piersią – od 7. miesiąca, dla karmionych butelką – od 5. miesiąca.
Tę kaszkę możesz dodawać do dań dla malucha wymiennie z kaszką ryżową. Kukurydziana ma mniej neutralny smak niż ryżowa. Najlepiej sama się przekonaj, która z nich bardziej smakuje dziecku.
• Krakowska - od 8. miesiąca dla dzieci karmionych piersią i butelką.
To kasza gryczana łamana (ziarna zostały rozdrobnione). Zawiera naprawdę minimalne ilości glutenu, a jednocześnie jest nieco grubsza niż gotowa kaszka, więc w zupce są wyczuwalne bardzo delikatne grudki. Dzięki nim dziecko może zacząć uczyć się jeść pokarmy o mniej jednolitej konsystencji. Kasza krakowska doskonale nadaje się do przygotowania pierwszego krupniczku – trzeba ją tylko dobrze rozgotować, by była naprawdę miękka.

PO PIERWSZYCH URODZINACH
Kaszki i kasze nadal powinny być obecne w diecie malucha – mogą być składnikiem drugich dań, zup, nadzienia, np. do pierogów, a nawet deserów. Możesz podawać już grubsze kasze, ale tuż po pierwszych urodzinach staraj się je gotować tak długo, żeby były bardzo miękkie. Najlepiej w takiej ilości wody, którą kasza zdoła wchłonąć. Dzięki temu, odcedzając kaszę, nie wylejesz cennych składników, które się z niej wygotowały.

Zobacz także

• Jęczmienna
To świetne źródło błonnika oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest łatwostrawna. Młodszemu dziecku najpierw podaj kaszę łamaną lub perłową – są drobniejsze niż pęczak (ten ze względu na grubość ziaren długo się gotuje). Kasze jęczmienne dodawaj do zup lub podawaj na drugie danie.

• Gryczana
Jest bogata w witaminę E i lecytynę. Choć ma twarde ziarna, ugotowaną na sypko możesz podać dziecku pod koniec pierwszego roku życia, np. do drugiego dania.

• Jaglana
Wytwarzana z prosa. Jest bogata w fosfor, żelazo i witaminę A. Ma sporo tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można ją podawać na słodko (z owocami), dodawać do zupki lub drugiego dania.

Reklama

Konsultacja: dr hab. Halina Weker, specjalista w dziedzinie żywienia kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama