Przekąski dla dzieci
Powinny być zdrowe, urozmaicone i dostosowane do wieku. Tak by uzupełniały żywieniowe potrzeby dziecka.
- Renata Materlińska/"Przyjaciółka"
Po małe co nieco sięgamy najczęściej między głównymi posiłkami. Warto jednak zwrócić uwagę, by nie podawać dziecku przekąsek tuż przed obiadem czy kolacją – chodzi o to, żeby nie zaspokoić ich apetytu i nie odbierać ochoty na coś bardziej pożywnego.
A oto przekąski, które służą zdrowiu:
Świeże warzywa i owoce – to skarbnica witamin i cennego błonnika. Te przeznaczone dla maluchów wcześniej warto obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne oraz pestki.
Soki – najwartościowsze są przecierowe, bo oprócz witamin i soli mineralnych zawierają też ważny błonnik.
Bakalie – suszone owoce są dosyć kaloryczne, ale bogate w błonnik, orzechy zaś zawierają cenne kwasy tłuszczowe. Jednak ze względu na możliwość zakrztuszenia podawaj je dzieciom powyżej 2. roku życia.
Chrupki kukurydziane – ta niskokaloryczna przekąska słabo syci, dlatego dobra jest dla tych, którzy uwielbiają podjadać.
Czekolada – najzdrowsza ze słodyczy. Zawiera bowiem dużo magnezu (zwłaszcza gorzka), żelaza i wapnia (najwięcej mleczna).
Ciastka – może to być np. drożdżówka z serem czy owocami albo herbatniki z mąki pełnoziarnistej. Dostarczają energii oraz błonnika.
Jogurt – dobre źródło białka i wapnia. Mały kubeczek zmieści się nawet do tornistra. Jogurt naturalny można wymieszać z owocami.