Śniadanie dla 11-miesięcznego dziecka: Twarożek z musem malinowym

Składniki:

Reklama
  • 1 1/2 szklanki mleka (2 lub 3,2 %),
  • łyżka śmietany (18% tłuszczu),
  • 2 łyżki mrożonych malin,
  • 1 łyżeczka cukru (5 g).

Mleko przegotuj i ostudź. Zakwaś łyżką śmietany lub kilkoma łyżeczkami zsiadłego mleka i pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin. Gdy się zsiądzie, zdejmij z niego warstwę tłuszczu.

Wstaw garnuszek z mlekiem do naczynia z gorącą wodą. Kiedy mleko delikatnie się zetnie i oddzieli serwatka, odcedź twarożek na gęstym plastikowym sitku (ew. wyłóż je podwójną gazą). Serek powinien być delikatny i miękki, łatwo dać się rozetrzeć. Maliny przelej wrzątkiem, rozmroź. Przetrzyj przez sitko do kubeczka, dodaj cukier. Serek przełóż do miseczki, polej przecierem owocowym. Podawaj z biszkoptem.

Porcja dla dziecka: dwie łyżki.

Obiad dla 11-miesięcznego dziecka: Zimowy kapuśniaczek

Składniki:

Zobacz także
  • pół małej marchewki,
  • ćwierć korzenia pietruszki,
  • miękka część małego liścia kapusty włoskiej,
  • mrożony pomidor (niekoniecznie),
  • pół cienkiego plasterka chudego schabu lub innego mięsa wieprzowego (ok. 40 g).

Wytnij liść kapusty ze środka główki, umyj, usuń twardy nerw, pokrój na małe kawałki. Pozostałe jarzyny umyj, obierz, drobno pokrój, ugotuj do miękkości wraz mięsem. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego pomidora bez skórki. Wyjmij schab, drobno posiekaj i dodaj do zupy.

Porcja dla dziecka ok. 200 ml zupy.

Kolacja dla 11-miesięcznego dziecka: Kolorowe warzywa

Składniki:

  • mała różyczka brokułu,
  • pół małego ziemniaka,
  • pół marchewki karotki (mocno pomarańczowa),
  • kilka strączków mrożonej fasolki szparagowej,
  • łyżeczka masła.

Marchewkę opłucz, obierz, pokrój w grubsze talarki, a ziemniaka w zgrabne ćwiartki; brokuły i fasolkę opłucz. Warzywa ugotuj do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości wody. Najdłużej gotuje się marchewka, najkrócej mrożone brokuły. Ułóż na ogrzanym talerzyku i okraś świeżym masłem. Pozwól dziecku brać warzywa rączkami - to doskonały wstęp do nauki samodzielnego jedzenia. Może je też maczać w twarożku roztartym z łyżką mleka.

Porcja dla dziecka: ok. 200 g

Reklama

Czytaj też: Przepisy na dania dla dziecka - 12. miesiąc życia

Reklama
Reklama
Reklama