20 przepisów na zupki dla niemowlaka [DO DRUKU]
Nie wiesz, jak ugotować pierwszą zupkę dla niemowlaka? Przedstawiamy 20 przepisów na zupki, opracowanych na podstawie książki „U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt” Marty Jas-Baran (wyd. Publicat). Zdrowe, pyszne i łatwe przepisy do druku! Sprawdź.
- Na podstawie książki „U malucha na talerzu” Marty Jas-Baran, opracowanie: Małgorzata Malinowska
1 z 20
Gotowanie zupek dla dziecka, zresztą jak całe rozszerzanie diety to duży stres dla rodziców. Mamie lub tacie zdarzają się często problemy z ugotowaniem pierwszej, a z czasem także kolejnych zupek dla dziecka. Jak sobie ułatwić zadanie? Skorzystać z dobrych przepisów. Na kolejnych stronach przedstawiamy przepisy na zupki dla niemowlaka z książki Marty Jas-Baran „U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt” (wyd. Publicat, 2017 r.). To pomysłowe i łatwe do realizacji przepisy na pierwsze stałe dania dla niemowlaka, na każdy miesiąc rozszerzania diety.
Kiedy zacząć podawać dziecku zupki?
Najlepiej karmić niemowlaka wyłącznie piersią przez sześć miesięcy. Dietę należy zacząć rozszerzać po skończeniu przez dziecko 4. miesiąca, ale nie później niż po ukończeniu 6. miesiąca (między 17. a 26. tygodniem życia). Najnowsze zalecenia dotyczące rozszerzania diety mówią, że zarówno dietę dzieci karmionych piersią, jak i dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym rozszerza się tak samo. Warto pamiętać o bardzo ważnej zasadzie: rodzic decyduje, co i kiedy poda dziecku, ale to ono decyduje, czy i ile zje.
Z jakich warzyw gotować zupki dla niemowlaka?
Rozszerzanie diety najlepiej zacząć od warzyw, czyli właśnie od zupki. Powinny być to właśnie warzywa, bo ze względu na ich wyrazisty smak i aromat dzieci akceptują je trudniej niż owoce. Kolejność wprowadzania różnych warzyw jest dowolna. Jednak warto pamiętać, by poszczególne nowości podawać dziecku osobno, w małych ilościach, co kilka dni. Pierwszymi warzywami może być np. dynia, marchewka albo ziemniak. Potem stopniowo w kilkudniowych odstępach wprowadza się inne warzywa.
Jak dużo zupki podać na początek?
Na początku dziecko je niewiele – 3–4 łyżeczki zupki. Jeśli dobrze toleruje nowości, można stopniowo zwiększać ich ilość, aż maluch będzie zjadał miseczkę: początkowo 150–180 ml, później 190–220 ml – to ilości orientacyjne. Bo apetyt każdego dziecka jest inny, a do jedzenia nie można dzieci zmuszać.
Jaką konsystencję powinny mieć zupki dla niemowląt?
Przez pierwsze 3-4 dni podawania zupki jarzynowej powinna być ona prawie płynna, tylko nieco bardziej gęsta niż mleko, musi łatwo spływać z łyżeczki. Po kilku dniach konsystencja zupki powinna być półpłynna i przypominać gładką papkę, na początku rzadszą, a potem bardziej gęstą (posiłki możesz miksować lub przecierać). Od około 8. miesiąca życia nie miksuj już dań na gładko. Lepiej, by były w nim malutkie grudki – warzywa do zupki przed ugotowaniem zetrzyj na drobnej tarce. Taka nauka, gdy powoli i stopniowo zmienia się konsystencja jedzenia, jest ważna, bo przybliża malucha coraz bardziej do dorosłych konsystencji.
Wydrukuj sobie przepisy na zupki
Wszystkie przepisy możesz sobie wydrukować, żeby zawsze mieć je pod ręką. Przygotowując samodzielnie dania dla niemowląt pamiętaj, żeby produkty, z których je przyrządzasz, pochodziły ze sprawdzonych upraw. Wykorzystuj też sezonowe warzywa i owoce.
Autorka „U malucha na talerzu”, Marta Jas-Baran, zebrała w swoim poradniku najważniejsze informacje na temat żywienia niemowląt. Przepisy na pyszne dania pozwolą przygotować urozmaicone posiłki dla każdego malucha. Książka opisuje dietę w poszczególnych miesiącach życia dziecka, by na talerzu znalazło się wszystko, co dobre, ale przede wszystkim zdrowe! „U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt” z pomysłami na zdrowe potrawy dla dzieci kupisz m.in. na stronie wyd. Publicat.
Zobacz także:
2 z 20
Zupka marchewkowa
Składniki:
- marchew
- pół ziemniaka
- pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój w grube talarki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj oliwę.
- Warzywa zmiksuj z wywarem, a następnie dodaj kleik ryżowy.
- Całość ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę marchewkową.
3 z 20
Zupka jarzynowa
Składniki:
- marchew
- pół ziemniaka
- 1/3 korzenia małej pietruszki
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój w grube talarki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj oliwę.
- Ugotowane warzywa zmiksuj z wywarem.
- Na koniec dodaj kleik ryżowy.
- Całość ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę jarzynową.
Zobacz więcej przepisów dla dzieci.
4 z 20
Zupka jarzynowa z brokułem
Składniki:
- pół marchwi
- pół ziemniaka
- kawałek korzenia małej pietruszki
- kilka różyczek brokułów
- kawałek jabłka
- łyżeczka kleiku ryżowego
- pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa oraz jabłko pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodaj pokrojone brokuły i gotuj kolejne 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj oliwę.
- Warzywa i jabłko zmiksuj z wywarem.
- Na koniec dodaj kleik ryżowy.
- Całość ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę jarzynową z brokułem.
5 z 20
Zupka jarzynowa z mięsem, cukinią lub kabaczkiem
Składniki:
- pół marchwi
- pół ziemniaka
- kilka różyczek brokułów
- kawałek cukinii lub kabaczka
- 20 g mięsa indyka lub kurczaka
- płaska łyżeczka kaszy manny
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój w grube talarki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodaj pokrojone brokuły i cukinię lub kabaczek.
- Gotuj kolejne 10 minut.
- Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj oliwę lub olej.
- Mięso gotuj osobno ok. 20 minut.
- Mięso i warzywa z wywarem zmiksuj i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę jarzynową z mięsem, cukinią lub kabaczkiem.
6 z 20
Zupka z dyni i indyka
Składniki:
- pół marchwi
- pół ziemniaka
- kawałek dyni bez pestek
- 20 g mięsa z indyka lub kurczaka
- płaska łyżeczka kaszy manny
- pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodaj dynię i gotuj kolejne 10 minut.
- Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj oliwę lub olej.
- Mięso gotuj osobno ok. 20 minut.
- Mięso i warzywa z wywarem zmiksuj i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę z dyni i indyka.
7 z 20
Zupka jarzynowa z mięsem i soczewicą
Składniki:
- pół marchwi
- pół ziemniaka
- kilka różyczek brokułów
- kawałek cukinii lub kabaczka
- 20 g mięsa z indyka lub kurczaka
- płaska łyżeczka kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej soczewicy
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku, wsyp soczewicę i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż będą miękkie.
- Dodaj pokrojone brokuły i cukinię lub kabaczek i gotuj kolejne 10 minut.
- Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj oliwę lub olej.
- Mięso gotuj osobno ok. 20 minut.
- Mięso i warzywa z wywarem zmiksuj i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę jarzynową z mięsem i soczewicą.
8 z 20
Zupka marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
Składniki:
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka posiekanej białej części pora
- 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego
- płaska łyżeczka kaszy manny
- żółtko ugotowanego jaja kurzego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Jeśli trzeba dolej wody.
- Ugotowane warzywa i żółtko zmiksuj z wywarem, dodaj olej i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę marchwiowo-ziemniaczaną z żółtkiem.
9 z 20
Zupka brokułowa z żółtkiem
Składniki:
- 4 różyczki brokułów
- pół marchwi
- kawałek pietruszki
- pół ziemniaka
- płaska łyżeczka kaszy manny
- żółtko ugotowanego jaja kurzego
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodaj pokrojone brokuły i gotuj kolejne 10 minut.
- Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj oliwę lub olej.
- Ugotowane warzywa zmiksuj z wywarem, olejem i żółtkiem i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę brokułową z żółtkiem.
10 z 20
Słodka buraczana zupka jarzynowa
Składniki:
- 3 cienkie plastry średniego buraka
- pół ziemniaka
- pół marchwi
- kawałek słodkiego jabłka
- 20 g mięsa indyka lub kurczaka bez skórki
- płaska łyżeczka kaszy manny
- szczypta posiekanego koperku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody źródlanej
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- W miarę potrzeby dolej wodę.
- Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj oliwę lub olej.
- Mięso gotuj osobno ok. 20 minut.
- Ugotowane mięso i warzywa z wywarem zmiksuj, posyp koperkiem i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na słodką buraczaną zupkę jarzynową.
11 z 20
Krem z kalafiora, cukinii i brokułów
Składniki:
- kalafior, brokuły i cukinia w dowolnych proporcjach (ok. 120 g)
- 2-3 łyżeczki kleiku ryżowego
- pół łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżeczki soku jabłkowego
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa (w kolejności: kalafior, brokuły, cukinia) wrzuć w odstępach pięciominutowych do wrzątku i gotuj ok. 20 minut.
- Na koniec wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Odlej wodę, dodaj kleik, sok i olej.
- Całość zmiksuj i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na krem z kalafiora, cukinii i brokułów.
12 z 20
Zupka z zielonym groszkiem
Składniki:
- marchew
- pół ziemniaka
- kawałek korzenia pietruszki
- łyżka mrożonego zielonego groszku
- 1 lub 2 cienkie zielone szparagi
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki kaszy manny
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na duże kawałki, włóż do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- W miarę potrzeby dolej wodę.
- Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj groszek, a 5 minut później wsyp kaszę mannę.
- Ugotowane warzywa zmiksuj z wywarem i olejem i ponownie zagotuj.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę z zielonym groszkiem.
13 z 20
Zupka jarzynowa z kaszą gryczaną, mięsem i żółtkiem
Składniki:
- pół marchwi
- 1/3 korzenia pietruszki lub kawałek selera
- 30 g mięsa indyka, kurczaka, królika lub cielęciny
- pół małego jabłka
- kawałek kalarepy
- łyżka kaszy gryczanej białej niepalonej
- 2 łyżeczki kaszy manny
- pół ugotowanego żółtka jaja kurzego
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody
- szczypta posiekanego koperku do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na kawałki, włóż do wrzątku z kaszą i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj jabłko oraz kaszę mannę.
- Mięso gotuj osobno ok. 20 minut.
- Odłóż kawałek marchwi i kawałek kalarepy.
- Ugotowane warzywa zmiksuj z częścią wywaru warzywnego, jabłkiem, kaszą, oliwą i mięsem, a następnie połącz z pozostałym wywarem warzywnym.
- Gotową zupkę przelej do miseczki i dodaj rozgniecione warzywa i żółtko.
- Całość posyp koperkiem.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę jarzynową z kaszą gryczaną, mięsem i żółtkiem.
14 z 20
Zupka jarzynowa z kaszą jaglaną, mięsem i żółtkiem
Składniki:
- pół marchwi
- 1/4 korzenia pietruszki lub kawałek selera
- kilka małych różyczek kalafiora
- 35 g mięsa kurczaka, indyka, królika lub cielęciny
- kawałek jabłka
- niepełna łyżka kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki kaszy manny
- ugotowane żółtko jaja kurzego
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1-1,5 szklanki wody
- szczypta posiekanego koperku do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na kawałki, włóż do wrzątku z kaszą i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
- Po 10 minutach dodaj jabłko.
- Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę mannę.
- Mięso ugotuj osobno.
- Odłóż kawałek marchwi i kalafiora oraz trochę kaszy.
- Ugotowane jarzyny zmiksuj z częścią wywaru warzywnego i mięsem, a następnie połącz z pozostałym wywarem warzywnym.
- Dodaj oliwę.
- Gotową zupkę przelej do miseczki i dodaj rozgniecione warzywa i żółtko.
- Całość posyp koperkiem.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę jarzynową z kaszą jaglaną, mięsem i żółtkiem.
15 z 20
Słoneczna zupka
Składniki:
- kawałek słodkiej dyni
- pół słodkiej marchwi
- łyżka słodkiej kukurydzy
- pół łyżeczki przecieru pomidorowego
- płaska łyżka kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki kaszy manny
- ugotowane żółtko jaja kurzego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1-1,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Umytą i obraną marchew, kukurydzę oraz kaszę jaglaną wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodaj obraną i pokrojoną dynię, przecier i gotuj kolejne 10 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę mannę.
- Całość zmiksuj z wywarem, jajkiem i oliwą.
Kliknij, by wydrukować przepis na słoneczną zupkę.
16 z 20
Zielona zupka z naturalnym ryżem
Składniki:
- kilka różyczek brokułów
- kawałek kalarepy
- kawałek cukinii
- łyżeczka mrożonego zielonego groszku
- kawałek pora
- 35 g mięsa z udka kurczaka
- płaska łyżeczka ekologicznego naturalnego ryżu
- 2 łyżeczki kaszy manny
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1-1,5 szklanki wody
- szczypta posiekanego koperku do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na kawałki.
- Kalarepę i ryż wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 20 minut.
- W połowie gotowania dodaj pokrojone brokuły, cukinię i groszek.
- Na 5 minut przed końcem wsyp kaszę mannę.
- Mięso ugotuj osobno.
- Kawałek ugotowanej kalarepy i cukinii oraz 2 łyżeczki ryżu odłóż na talerzyk.
- Warzywa z wywarem, mięsem, oliwą zmiksuj.
- Gotową zupkę przelej do miseczki i dodaj rozdrobnione widelcem warzywa i część ryżu.
- Całość posyp koperkiem.
Kliknij, by wydrukować przepis na zieloną zupkę z naturalnym ryżem.
17 z 20
Rosół z kaszką kukurydzianą
Składniki:
- marchew
- 1/3 korzenia pietruszki lub kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 30 g mięsa z udka kurczaka
- czubata łyżka kaszki kukurydzianej
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżki soku z białych winogron i jabłek
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1-1,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój na kawałki, wrzuć do wrzątku razem z mięsem i kaszką kukurydzianą.
- Całość gotuj ok. 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę mannę.
- Ugotowane warzywa z kaszą i mięsem zmiksuj.
- Do rosołu wlej sok z winogron i jabłka oraz oliwę.
Kliknij, by wydrukować przepis na rosół z kaszką kukurydzianą.
18 z 20
Zupka pomidorowa
Składniki:
- kilka marchwi
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- pół cebuli
- 20 g chudego mięsa
- garść mrożonego zielonego groszku
- kilka łyżek kaszy jęczmiennej perłowej lub lane kluski
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
- Z warzyw i mięsa przygotuj wywar.
- Pod koniec gotowania wrzuć bazylię i natkę pietruszki.
- Do rondelka odlej wywar, dodaj przecier pomidorowy i ponownie zagotuj.
- Do miseczki włóż rozdrobnione mięso, rozgnieć groszek, marchewkę oraz kilka łyżeczek kaszki, a następnie wlej wywar z rondelka.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę pomidorową.
19 z 20
Rosół z lanymi kluseczkami
Składniki na rosół:
- średnia marchew
- ćwiartka pietruszki
- pół łyżki mrożonego groszku
- biała część pora
- 50 g chudego mięsa
- szklanka wody
Składniki na kluseczki:
- żółtko jaja kurzego
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka wody
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i razem z mięsem gotuj z jarzynami.
- Kiedy warzywa będą miękkie wyjmij por, a pozostałe składniki zmiksuj tak, aby pozostały cząstki.
- Z żółtka, mąki i wody zrób ciasto i wlej cienkim strumieniem na rosół.
- Całość gotuj, aż kluseczki będą miękkie.
Kliknij, by wydrukować przepis na rosół z lanymi kluseczkami.
20 z 20
Zupka szpinakowa z jogurtem
Składniki:
- świeży lub mrożony szpinak liściasty
- marchew
- korzeń pietruszki
- biała część pora
- łyżeczka drobno posiekanej cebuli
- łyżka ryżu
- łyżka jogurtu naturalnego
- ćwierć ząbka czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Umyty szpinak drobno posiekaj.
- Cebulę podsmaż na oliwie kilka sekund, a następnie dolej pół szklanki wody i dorzuć ryż i szpinak.
- Następnie dołóż pokrojoną marchewkę, pietruszkę i por.
- Duś ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki.
- Dopraw czosnkiem i solą.
- Na koniec dodaj jogurt.
Kliknij, by wydrukować przepis na zupkę szpinakową z jogurtem.