To nieprawda, że wszystkie przyprawy są zdrowe dla niemowlaka. Na liście potencjalnie szkodliwych przypraw są m.in. curry, gałka muszkatołowa oraz koper włoski. Mimo to posiłki dla niemowlaka mogą być pełne aromatów, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Wyjaśniamy, czy do potrawy małego dziecka można dodać lubczyk, bazylię albo majeranek.

Reklama

Jakie przyprawy nadają się dla niemowlaka?

Przyprawy w diecie dziecka to świetna alternatywa dla soli. Od kiedy je podawać? Większość nadaje się dla niemowlaka od ok. 8-10. miesiąca życia. Pamiętaj, że przyprawy używane na co dzień w kuchni dodają smaku, ale w przypadku małych dzieci stosuj je z umiarem. W końcu dla niemowlaka każdy smak to nowość. Marchewka jest słodkawa, pomidory lekko kwaskowate, jabłuszka słodkie... W zupie, sałatce albo potrawie mięsnej może się jednak znaleźć:

  • pietruszka – zawiera mnóstwo witamin i minerałów,
  • koperek – jest znany ze swoich właściwości wiatropędnych,
  • bazylia – zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie,
  • majeranek – pomaga w trawieniu,
  • tymianek – ma działanie bakteriobójcze.

Warto wzbogacić też smak, dodając:

  • oregano,
  • lubczyk,
  • rozmaryn,
  • cząber,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • kmin rzymski,
  • kolendrę,
  • paprykę słodką w proszku,
  • goździki.

Inne naturalne przyprawy dla niemowlaka to:

  • Czosnek nazywany naturalnym antybiotykiem. Można go dodawać do twarożku albo oliwy, którą polewamy sałatę, do mięsa i warzyw. Roczniakowi lepiej podawać go w potrawach gotowanych – co prawda traci wówczas część cennych substancji, ale jego smak jest łagodniejszy.
  • Cebula, rzeżucha i szczypior po 10. miesiącu. Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością przypraw, bo nadmiar cebuli i czosnku może wywołać niestrawność i mdłości.
  • Cynamon dla niemowlaka. Dzieci mogą poznać jego słodkawy smak, gdy skończą ok. 10 miesięcy. Poprawia on trawienie, zwiększa apetyt, działa przeciwbiegunkowo. Można go dodawać do ryżu, jabłek, deserów, ciasta, a także mięsa (np. do indyka czy kurczaka).

Ważne: dodatek ziół pozwala ograniczyć sól w diecie dziecka. Maluch potrzebuje około trzech miligramów chlorku sodu (czyli soli) na każdy kilogram ciała. A że ten pierwiastek jest w rozmaitych produktach: chlebie, serze żółtym, maśle, wędlinach itd., na ogół dziecko i tak dostaje go więcej, niż powinno. Do dań dla niemowląt w ogóle nie powinno się dodawać soli. A starszemu dziecku potrawy doprawiaj dosłownie szczyptą.

Zobacz także

Przyprawy zakazane dla niemowlaka:

  • Przyprawa curry – może zawierać ołów.
  • Gałka muszkatołowa – w nadmiarze może wywoływać nudności, powodować halucynacje i zaburzenia rytmu serca.
  • Papryczka chilli – działa drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • Koper włoski, czyli fenkuł – niepolecany aż do 4. roku życia dziecka, ponieważ brakuje badań, które potwierdzałyby bezpieczeństwo jego stosowania.
  • Mieszanki „Do grilla”, „Do kurczaka”, „Do ryb” itd. – zawierają mnóstwo soli oraz często wzmacniacze smaku, głównie glutaminian sodu, który w nadmiarze szkodzi.
  • Kostki rosołowe – zawierają mnóstwo soli, tłuszczu i „chemii”.
  • Ocet – drażni przewód pokarmowy.
  • Maggi – zawiera glutaminian sodu, sztuczne aromaty i często także ocet.

W diecie niemowlaka nie ma też miejsca na wszelkie przyprawy o mocnym aromacie, ostre i drażniące – mogą wywołać ból brzucha i zmniejszyć apetyt.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama