
Jak wynika z badania „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” przeprowadzonego przez dr inż. Danutę Gajewską z Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz prof. Barbarę Królak-Olejnik z wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego we współpracy z Fundacją NUTRICIA dieta mamy karmiącej piersią nie jest właściwa. Czy kobiety jedzą za mało czy za dużo? Dzienne zapotrzebowanie energetyczne u mam karmiących rośnie o około 500 kalorii w porównaniu z innymi kobietami. Wzrasta też zapotrzebowanie organizmu na niektóre mikroskładniki. Niestety, według raportu z badania, średnia wartość kaloryczna diet mam karmiących była niska i nie przekraczała 1800 kalorii. Zaobserwowano także bardzo duże różnice w wartości energetycznej ocenianych jadłospisów: od niespełna 600 do ponad 4000 kalorii dziennie. Wartość energetyczna diety 75% ankietowanych kobiet nie przekraczała 2000 kcal. Jedynie 13% matek miało dietę o prawidłowej kaloryczności , czyli 2700-3000 kcal. Zobacz też: Zdrowa dieta karmiącej mamy - 10 zasad Co mamy eliminują ze swojej diety? Kobiety często same narzucają sobie rygorystyczne diety , eliminując z jadłospisu różnorodne produkty spożywcze. Stosowanie ograniczeń żywieniowych jest powszechne, mimo że według ekspertów nie ma potrzeby profilaktycznego wykluczania z diety wszystkich matek karmiących mleka, orzechów, owoców cytrusowych czy glutenu. Eliminując ze swojej diety niektóre wartościowe produkty, karmiące mamy doprowadzają do niedoborów składników odżywczych i witamin w swoim organizmie. Czego brakuje w diecie kobiet karmiących? Badanie pokazało, że w diecie mam karmiących piersią brakuje niektórych składników mineralnych oraz witamin, m.in. A, E, C. Natomiast zbyt duży jest udział tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, tłuszcz zwierzęcy), a...