Sól do zupki
Czy półrocznemu dziecku można dodać do obiadku szczyptę soli? Jaki sposób dodawania soli w diecie dziecka będzie najlepszy? Na to pytanie odpowiada nasz ekspert - dietetyk.
- "Mamo, to ja"
Opublikowano: wtorek, 14 września 2010 13:50
Reklama
Do przygotowania obiadku dla sześciomiesięcznego dziecka chcę dodać szczyptę soli. Nie wiem jednak, czy będzie lepiej, jeśli ją wsypię do gotującej się zupki, czy dopiero wtedy, gdy już zmiksuję obiadek? Aleksandra
Reklama
Ani jeden, ani drugi sposób nie jest właściwy. Niemowlętom i małym dzieciom nie dodajemy soli do posiłków, gdyż stanowi to zbyt duże obciążenie dla nerek. Warto również pamiętać, że w tym wieku kształtuje się zmysł smaku. Jeśli malec przyzwyczai się do słonych dań, nie będzie potem chciał jeść nieposolonych. Lepiej dodawać posiekany koperek, natkę pietruszki.
Konsultacja merytoryczna
Małgorzata Strucińska
Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i DzieckaReklama
Reklama
Reklama