Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
10563256-1024x683.jpg
Dieta

Zatrzymaj witaminy

Posiłki przyrządzone ze świeżych składników mają najwięcej witamin. Niestety część z nich ginie w czasie gotowania. Zobacz, jak przygotowywać jedzenie, by było zdrowe i wartościowe.

Witaminy są znacznie lepiej przyswajalne z jedzenia niż z gotowych preparatów kupowanych w aptece. Dlatego zadbaj, aby na waszym stole zawsze gościły świeże warzywa i mięso. Ale choć świeżość posiłków jest najważniejsza, to nie tylko ona decyduje o zdrowej kuchni. Sposób przyrządzania i podawania dań także może wpływać na ich wartość. Nie musisz porywać się na kulinarną rewolucję, wystarczy, że odrobinę zmienisz nawyki gotowania.

Podawaj surowe
Oczywiście tylko to, co wolno, czyli owoce i warzywa. Już dziesięciomiesięcznemu dziecku możesz dać do zjedzenia kawałek jabłuszka, a dwulatek z przyjemnością schrupie marchewkę albo różyczkę kalafiora. Jeśli podajesz malcowi warzywa lub owoce, które trzeba obrać ze skórki, odkrój grubą warstwę, bo choć tuż pod skórką jest najwięcej witamin, to również właśnie tam gromadzą się zanieczyszczenia i toksyczne pozostałości z nawozów sztucznych. Surówki przyrządzaj tuż przed podaniem, ponieważ witamina C, w którą są bogate warzywa, szybko utlenia się pod wpływem światła i powietrza.

Gotuj jak najkrócej
Długie gotowanie, w dodatku w dużej ilości wody, powoduje spore straty witamin. Dlatego wrzucaj warzywa do niewielkiej ilości wody (najlepiej wrzącej!) i gotuj je pod przykryciem, możliwie jak najkrócej. Rozdrabniaj dopiero po ugotowaniu. Możesz też gotować na parze – to obecnie najbardziej polecany sposób gotowania (warzywa umieszcza się na specjalnej wkładce nad wrzącą wodą, koniecznie pod przykryciem). Posiłki gotowane na parze zachowują nie tylko witaminy, ale także naturalny smak, aromat i kolor. Danie ładnie pachnie i wygląda, dlatego każdy maluszek zje je z apetytem.

Zamiast smażyć, piecz
Gotowane potrawy są najzdrowsze, dlatego powinno się je podawać dzieciom jak najczęściej. Niestety, smażone dania smakują nam o wiele bardziej, a dzieci przejmują nasze kulinarne zwyczaje. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli maluch czasem zje smażony kotlet, ale na co dzień zamiast patelni wybieraj naczynie żaroodporne. Pieczone mięso czy warzywa zachowują o wiele więcej witamin (zwłaszcza C i te z grupy B) niż smażone potrawy, a do tego nie tuczą. Piecz potrawy w folii aluminiowej – będą bardziej miękkie i soczyste. Gdy decydujesz się na smażenie na tłuszczu, dobrze go rozgrzej. Nie smaż kilkakrotnie na tym samym oleju – to bardzo niezdrowe!

Serwuj w dobrym towarzystwie
Potrawy nie będą tracić wartościowych składników, jeżeli tak je skomponujesz, by uzupełniały się wzajemnie. Planujesz zrobić na obiad bitki wieprzowe? Na talerzu połóż także surówkę z kapusty kiszonej. Dzięki zawartej w niej witaminie C, żelazo z mięsa zostanie dobrze przyswojone przez organizm malca. Podajesz dziecku duszoną marchewkę? Skrop ją oliwą z oliwek, dzięki której wchłanianie witaminy A z marchewki będzie o wiele bardziej efektywne.

 

 

 

tm_dopisek.gif

 

 

 

 

Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci [WIDEO]

Żywienie
Jedno danie na obiad
Są łatwe do przygotowania, sycące i pyszne! Zamiast tradycyjnej zupy i drugiego dania zaproponuj domownikom obiad z... jednego garnka. Na pewno będzie wszystkim smakował!

Są łatwe do przygotowania, sycące i pyszne! Zamiast tradycyjnej zupy i drugiego dania zaproponuj domownikom obiad z... jednego garnka. Na pewno będzie wszystkim smakował! Posiłki jednodaniowe to doskonały pomysł na obiad, kiedy masz mało czasu na gotowanie, a zależy Ci, by Twoi najbliżsi dostali smaczne i zdrowe potrawy przygotowane w domu. Najprościej zrobić je z warzyw, kasz czy makaronów połączonych z mięsem lub innymi produktami białkowymi – serami, jajami, rybami (dostarczą wtedy Twoim bliskim wszystkich potrzebnych składników odżywczych). Często podstawą takich potraw są nasiona roślin strączkowych – groch, fasolka, soczewica. Kiedy dodasz do nich posiekaną natkę pietruszki, zielony koperek lub szczypiorek, wzbogacisz je w biopierwiastki i witaminę C. Przygotowując obiad jednodaniowy dla Twojego malucha, pamiętaj, by potraw nie gotować zbyt długo, żeby nie obniżyć wartości odżywczej białka i zawartości witamin – zwłaszcza z grupy B i witaminy C (są one wrażliwe na działanie temperatury). I jeszcze jedno – potrawy tego typu dostarczają więcej energii niż tradycyjne obiady. Dlatego nakładając porcje dla dzieci, staraj się, by nie były one zbyt duże. 1. Kaszka waniliowa - od dziesiątego miesiąca życia – 7 miarek mleka modyfikowanego następnego, – 210 ml wody, – 3 łyżeczki kaszki manny, – wanilia w lasce lub esencja naturalnej wanilii. Zagotuj wodę w rondelku. Odlej połowę do czystej, wygotowanej butelki lub wyparzonego porcelanowego kubeczka. Lekko ostudź, wsyp mleko i wymieszaj je. Do pozostałej wody wsyp kaszkę i gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 7-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę startej na drobnej tarce wanilii lub 1-2 krople esencji wanilii. Ugotowaną kaszkę dodaj do mleka, wymieszaj. Podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury. 1 porcja = 200-220 ml 2. Zupa z mięsem z kurczaka - od...

Zdrowie
Obiadek maluszka po chorobie
Walka z gorączką i kaszlem potrafi mocno osłabić dziecko. Możesz mu jednak pomóc odzyskać siły!

Walka z gorączką i kaszlem potrafi mocno osłabić dziecko. Możesz mu jednak pomóc odzyskać siły! Zadbaj tylko, by posiłki malucha były lekkostrawne, wzmacniające organizm i... smaczne. Gdy choroba mija, maluch często nadal nie ma apetytu. Tymczasem dzięki odpowiedniej diecie szybciej wróci do zdrowia. Kiedy jego organizm walczył z infekcją, stracił wiele białka, mikroelementów i witamin, dlatego teraz musi uzupełnić braki. Dieta dla małego rekonwalescenta powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Wyrzuć z jadłospisu potrawy smażone, ciężkie sosy, warzywa strączkowe, kapustę czy cebulę. Posiłki muszą być za to bogate w węglowodany i białko. Podawaj więc malcowi mleko i jego przetwory, ryby, białe mięso, surowe i gotowane na parze warzywa. Dziecko potrzebuje też innych składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, np. beta-karotenu, witamin z grupy B, selenu, cynku, żelaza. Ich źródłem są warzywa, soki ze świeżych owoców, chude wysokogatunkowe mięso, produkty zbożowe – kaszki i kleiki wzbogacane w żelazo. Posiłki powinny też zawierać dużo witamin, zwłaszcza witaminy C. Dzięki takim obiadkom pełen sił maluch znowu będzie wesoło dokazywał! Pulpeciki z cielęciny (od drugiego roku życia) Porcja zupy = 180-220 g + 2-3 pulpeciki – 70 g mięsa cielęcego z udźca, – 1 łyżka masła, – 1 jajko, – 2 łyżki bułki tartej, – 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki. Mięso zmiel lub posiekaj nożem. Masło utrzyj z żółtkiem na pulchną masę, białko ubij na sztywną pianę. Rozdrobnione mięso połącz z utartym żółtkiem i pianą oraz drobno posiekaną zieloną pietruszką i przesianą bułką tartą. Masę mięsną wymieszaj, uformuj kilka kuleczek, włóż do wrzącej wody i gotuj około 10 minut. Podawaj dziecku z jarzynką na drugie danie lub jako dodatek do zupy jarzynowej. Kluseczki z twarożku (od jedenastego...

dziecko, jabłko, owoce
Żywienie
Czego nie wiesz o owocach i warzywach
Czy wiesz, że w owocach i warzywach znajdują się takie składniki, których nie ma w żadnej aptece? Że podnoszą odporność i iloraz inteligencji, poprawiają wzrok. Nie wierzysz? No to przekonaj się sama.

Blisko 15 proc. dzieci nie jada warzyw, a ponad 55 proc. – tylko jedno dziennie! Niewiele lepiej jest z owocami. Przeczytaj, dlaczego będzie lepiej, jeśli malec z obiadu zostawi kawałek mięsa i nie dostanie ciastka, za to zje całą surówkę, a na deser jabłko. To nie witaminy są najcenniejsze Równie ważne są tzw. fitoskładniki, które rośliny wytwarzają po to, by ochronić się przed atakiem bakterii, wirusów, grzybów. Większość z nich to barwniki: są one zgromadzone tuż po skórką i nadają jej intensywny kolor. Fitoskładniki poprawiają pracę układu odpornościowego, zwalczają wirusy i bakterie, oczyszczają organizm z toksycznych składników. Trzeba je jeść kilka razy dziennie W pierwszym roku życia podawaj warzywa w zupie jarzynowej lub jako dodatek do kaszki. Owoce zaś mogą być samodzielnym posiłkiem lub podstawą deseru. W drugim roku niech malec je zjada cztery, pięć razy dziennie. Warzywa i owoce lepiej podawać w niewielkich ilościach, za to często, gdyż zawarta w nich witamina C jest wypłukiwana z organizmu i trzeba ją często dostarczać. To nie jest trudne, bo owoce i warzywa można jeść także jako przekąski. Na początek lepiej podawać je gotowane W ten sposób ewentualne niebezpieczeństwo, że uczulą malca, będzie jeszcze mniejsze. Jeśli nie pojawią się objawy alergii, możesz je dawać smykowi na surowo. Oczywiście początkowo miksuj je lub dokładnie ścieraj na tarce, by dziecko się nie zakrztusiło. Gdy będzie już lepiej gryźć, jabłka czy gruszki dawaj w całości, obrane ze skórki. Z proponowaniem całych małych owoców (porzeczek, agrestu) wstrzymaj się do końca pierwszego roku życia ze względu na ryzyko zakrztuszenia. Bardzo rzadko alergizują Właśnie dlatego możesz je podawać na początek rozszerzania dziecięcego menu. Jeśli malec pije mleko modyfikowane, pierwsze owoce i warzywa może zjeść już w piątym miesiącu...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Dzień Wagarowicza
Czas wolny
Dzień wagarowicza 2023 – kiedy obchodzimy i jak go spędzić?
Dominika Bielas
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
pierwszy dzień wiosny
Czas wolny
Pierwszy dzień wiosny 2023 – kiedy wypada, jak się obchodzi? (tradycje i zwyczaje)
Ewa Janczak-Cwil
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Marzanna: co to jest i jak wygląda? Co symbolizuje obrzęd topienia marzanny?
Aktualności
Marzanna: jak wygląda, co symbolizuje topienie marzanny?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak