Reklama

Awokado to najbardziej tłusty i kaloryczny owoc (w 100 g ma 160 kcal, podczas gdy banan ma 95 kcal w 100 g). Powodem jest duża zawartość tłuszczu. Tłuszczu z awokado nie trzeba się jednak obawiać, bo to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a ponadto przeciwdziałają nowotworom piersi.

Reklama

Co dobrego w awokado

Cenne składniki awokado to:

  • kwas oleinowy, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawia pracę mózgu, serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • witaminy: C, E i A – mają działanie antyoksydacyjne, działają przeciwnowotworowo
  • witaminy z grupy B, ważne dla układu nerwowego,
  • luteina i zeaksantyna: barwniki mające korzystne działanie na wzrok, chronią przed wieloma dolegliwościami, m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej,
  • witamina E: ważna dla skóry, działa m.in. przeciwstarzeniowo,
  • potas: obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu,
  • glutation: przeciwutleniacz wspierający wątrobę i układ nerwowy,
  • kwas foliowy: ważny dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Jak wybierać awokado

Najlepiej kupować dojrzałe owoce: po naciśnięciu skórka powinna się lekko uginać. Dojrzałe awokado łatwo też poznać po tym, że daje łatwo się obierać, a w środku jest jasnozielone lub żółtawe.

Co robić z awokado

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, pasta z awokado może zastępować masło.
Wypróbuj przepis na pastę z awokado
Awokado może być też składnikiem sałatek, koktajli, dodatkiem do ziemniaków, kasz, makaronów.

Czytaj też: Najlepsze przyprawy dla karmiącej mamy

Reklama

Wróć do talerza

Reklama
Reklama
Reklama