W Indiach mango było kiedyś uznawane za owoc bogów. Obecnie jest uważane za jeden z bardzo wartościowych owoców. Mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.

Reklama

Właściwości odżywcze mango

Mango jest bardzo wartościowym owocem, wyjątkowo bogatym w antyoksydanty (przeciwutleniacze), w tym witaminę A, C, E. Antyoksydanty zapobiegają procesom nowotworowym, chorobom serca, starzeniu.
Jednym z antyoksydantów jest mangiferyna, która zwalcza drobnoustroje, ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Mango zawiera sporo witamin z grupy B oraz witaminę K, a także potas, magnez i miedź. Ma też dużo błonnika, który pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także niski poziom cholesterolu.
Z niektórych badań wynika, że dzięki zawartości polifenoli mango może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, zwłaszcza rakowi piersi i okrężnicy, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, a więc zapobiegać cukrzycy i miażdżycy.

Mango a karmienie piersią

Kobiety karmiące piersią mogą jeść mango, ale tylko sporadycznie i pod warunkiem, że nie mają alergii na mango (ani nie wywołuje ono alergii u dziecka).
Niestety, mango spośród owoców dość często w Polsce powoduje alergię, której główne objawy to wysypka, podrażnienie skóry, obrzęk warg i języka (tzw. zespół alergii jamy ustnej).

Jak jeść mango

Ze względu na to, że jest to owoc tropikalny, przywożony do Polski, jest spryskiwany środkami chemicznymi uniemożliwiającymi jego psucie. Dlatego przed zjedzeniem mango trzeba dobrze umyć, a najlepiej wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem.
Mango można jeść zarówno na surowo, jak i w postaci galaretek i innych deserów, można go dodawać do sałatek, dań mięsnych i rybnych. Z mango wytwarza się także soki, koktajle oraz dżemy.

Reklama

Zobacz też: Jak kupić dobre mango

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama