Cytrusy słyną tego, że mają dużo witaminy C. Rzeczywiście, mają jej dużo, choć nie aż tak wiele jak w sezonie polskie porzeczki czarne i czerwone. Jednak sezon na polskie owoce jest krótki. A witamina C nie jest jedyną zaletą cytrusów.

Reklama

Wartości owoców cytrusowych

W cytrusach jest rzeczywiście sporo witaminy C (jedna pomarańcza lub dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Wzmacnia ona odporność, pomaga w leczeniu infekcji. Jest również silnym antyoksydantem: chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy miażdżyca.
Białe części skórki cytrusów zawierają flawonoidy, które spowalniają utlenianie witaminy C, a dzięki temu zwiększają jej przyswajalność. Dlatego lepiej ich zbyt dokładnie nie obierać przed zjedzeniem.

Kiedy najlepiej jeść cytrusy

Cytrusy są w naszych sklepach przez cały rok, ale najlepiej jeść je zimą i wczesną wiosną, kiedy polskich owoców brakuje. Poza tym latem cytrusy, które można kupić w Polsce, przypływają na statkach z południa Afryki i Ameryki, Australii: płyną długo, a więc muszą być też mocniej spryskane środkami chemicznymi, by się nie zepsuły.
Niestety, kupowane w Polsce cytrusy nie są też tak słodkie jak owoce, które można kupić w krajach południowych. Te, które kupujemy w naszych sklepach, są zrywane zielone, a dojrzewają w czasie podróży.

Czy cytrusy może jeść mama karmiąca piersią

Kobiety karmiące piersią mogą jeść owoce cytrusowe - jeśli nie mają na nie alergii (ani nie ma jej dziecko). Oczywiście najlepiej je jeść wtedy, gdy polskich owoców brakuje, czyli zimą i wczesną wiosną. Lepiej jednak nie traktować ich jako podstawowy owoc, a tylko jako dodatek, bo najzdrowsze dla nas są owoce dojrzewające w naszej strefie klimatycznej.
Ze względu na to, że cytrusy są pokrywane środkami chemicznymi, przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć, najlepiej szczoteczką, a jeszcze lepiej - sparzyć wrzątkiem.

Reklama

Czytaj też: Sezon na cytrusy

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama