Reklama

Cukinia jest bardzo smaczna i ma wiele wartości odżywczych, dlatego znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Należy do dyniowatych (to ta sama rodzina co dynia, ogórek, kabaczek czy melon i arbuz). Dużą zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, które większość warzyw chłonie podczas rośnięcia.

Reklama

Co dobrego w cukini?

Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy: A, C, K, PP i B1 oraz beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Pozytywnie wpływa na trawienie. Cukinia jest na tyle delikatna dla układu trawiennego, że może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się niemowlęciu podczas rozszerzania diety. Jest niskokaloryczna - w 100 g cukinii jest ok. 16 kcal.

Zobacz też: Jak schudnąć po porodzie?

Czy karmiąca mama może jeść cukinię?

Tak, karmiąca mama może bez obaw jeść cukinię. Warto przyrządzać ją w sposób lekkostrawny, czyli raczej dusić lub piec niż smażyć na tłuszczu.

Kiedy jest najlepszy sezon na cukinię?

W Polsce sezon na świeżą cukinię trwa od sierpnia do października. Jest jednak dostępna w sklepach przez cały rok - importuje się ją m.in. z Włoch.

Jak jeść cukinię?

Młode cukinie można jeść ze skórką, starsze, duże okazy warto obrać przed jedzeniem. Warto wiedzieć, że również kwiaty cukinii są jadalne - np. we Włoszech przysmakiem są smażone w cieście naleśnikowym. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille lub ciasto, cukinię faszerowaną.

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: Które owoce i warzywa tuczą?

Reklama
Reklama
Reklama