Jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej? [Wideo]
Karmienie piersią to dla organizmu mamy spore wyzwanie. Dowiedz się, z czego powinna składać się dieta kobiety karmiącej, a czego warto unikać.
Zwykle pojęcie „dieta” kojarzy się z różnego rodzaju zakazami i głodówkami. Prawda jest taka, że nie ma czegoś takiego, jak „dieta mamy karmiącej”. Przede wszystkim mama karmiąca powinna odżywiać się zdrowo i w zgodzie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi. W przeciwnym razie stres spowodowany ciągłym uważaniem, na to co się je, może całkiem zniechęcić do karmienia piersią.
Co powinna jeść mama karmiąca?
Podstawą diety kobiety karmiącej piersią jest piramida zdrowego żywienia. W swoim jadłospisie warto uwzględniać produkty z różnych grup spożywczych:
- Warzywa i owoce - gotowane, pieczone, surowe.
- Produkty zbożowe.
- Produkty mleczne.
- Chude mięso, tłuste ryby i jaja.
- Zdrowe tłuszcze - np. pestki, orzechy i oleje roślinne.
Często mamy rezygnują z jedzenia różnych produktów w obawia, że uczulą maluszka. Tym czasem to właśnie różnorodna dieta jest tym, co obniża ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka. Podobny mit dotyczy tego, że to, co spożywa, wpływa na pojawienie się kolki niemowlęcej. Tymczasem wystarczy, że mama będzie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dla zdrowych, dorosłych osób, wprowadzając do nich jedynie te zmiany, które rzeczywiście są wskazane.