Reklama

Jeśli karmisz dziecko mlekiem z butelki musisz nie tylko wybrać dobre mleko dla dziecka: modyfikowane (lub mieszankę leczniczą). Ważne jest też, by dobrze wybrać butelkę do karmienia. A potem musisz przygotować mieszankę, by była taka, jak mleko mamy: zdrowa i pełna wartości.

Reklama

Dobrze wybierz butelkę i smoczek do karmienia

Butelka do karmienia musi być przede wszystkim łatwa do mycia. Resztki mleka często pozostają w zakamarkach butelki, dlatego dobra butelka do mleka dla niemowląt to taka, którą będzie ci łatwo umyć (szczotką do mycia). Zwróć uwagę, czy butelka ma wyraźną podziałkę (będziesz wiedziała, ile dziecko zjadło).

Wybierając smoczek, zwróć uwagę, był miękki i dość szeroki. Ważna jest też ilość i wielkość dziurek (pokarm nie powinien wypływać zbyt szybko ani za wolno).

Jak przygotować mieszankę

Mleko przygotowuj tuż przed podaniem go dziecku.

1. Zanim zaczniesz przygotowywać mieszankę, umyj ręce mydłem.
2. Wysterylizuj butelkę i smoczek (możesz użyć sterylizatora lub wysterylizować butelkę we wrzącej wodzie). Jeśli zrobiłaś to już wcześniej, sparz butelkę i smoczek wrzątkiem.
3. Zagotuj wodę (najlepsza jest butelkowana, niskozmineralizowana). Dobrze, jeśli ma na opakowaniu atest Instytutu Matki i Dziecka.
4. Wodę wlej do butelki i ostudź do temperatury ok. 36 stopni Celsjusza. Sprawdź na opakowaniu mleka, ile wody powinnaś wlać, w zaleźności od wieku dziecka.
5. Na opakowaniu mleka przeczytaj, jak je należy rozcieńczać.
6. Miarką dołączoną do opakowania dosyp do wody mleko w proszku. Nie zmniejszaj ani nie zwiększaj ilości dodawanego do wody proszku.
7. Sprawdź temperaturę mleka, wylewając kilka kropli na przegub dłoni. Powinny sprawiać wrażenie ciepła, ale nie parzyć.
8. Podaj mleko dziecku. Niedopite przez dziecko resztki mleka wylej.
9. Umyj butelkę z resztek mleka.

Jak podgrzewać mieszankę dla dziecka

Najlepiej przygotować mleko tuż przed nakarmieniem dziecka. Może się jednak zdarzyć, że przygotujesz mleko, a dziecko nie będzie chciało go wypić. Wstaw wtedy butelkę do lodówki (maksymalnie na kilka godzin).

Przed podaniem dziecku podgrzej mleko. Możesz to zrobić w strumieniu ciepłej wody z kranu, w garnku w kąpieli wodnej lub w elektrycznym podgrzewaczu.

Zawsze przed podaniem dziecku mleka sprawdź, czy nie jest za gorące lub zbyt chłodne, upuszczając kroplę mleka na wewnętrznej stronie nadgarstka lub w zgięciu łokcia. Mleko powinno mieć temperaturę ciała: być niemal nieodczuwalne na skórze.

Wieczorem, a także po nocnych karmieniach warto przeczyścić dziąsła dziecka wacikiem zmoczonym w chłodnej wodzie, by chronić dziecko przed próchnicą butelkową.

Reklama




Reklama
Reklama
Reklama