Tylko wyparzanie smoczka lub poddanie innej metodzie sterylizacji pomoże pozbyć się z niego bakterii i wirusów. To samo dotyczy butelki do karmienia. Zwykłe mycie akcesoriów dla małego dziecka nie jest wystarczające, aby zapewnić całkowitą eliminację niebezpiecznych mikroorganizmów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe.

Reklama

Prawidłowo wyparzony smoczek, butelka czy gryzak są jałowe – nie zawierają żywych drobnoustrojów oraz ich form przetrwalnikowych. Jest kilka sposobów sterylizacji akcesoriów dla dzieci. To, który wybierzesz, zależy od ciebie.

Wyparzenie smoczka jest konieczne przed każdym jego użyciem. Smoczek należy wyparzyć zarówno przed pierwszym użyciem, gdy jest nowy, a także po każdym umyciu i bezpośrednio przed podaniem dziecku. To samo dotyczy butelek do karmienia i innych akcesoriów, z którymi kontakt mają usta dziecka.

Spis treści:

Jak wygotować smoczek i butelkę?

Sterylizacja przez wygotowywanie to skuteczny sposób niszczenia drobnoustrojów. Aby przeprowadzić ją prawidłowo, należy ściśle przestrzegać czasu przeznaczonego na wygotowywanie akcesoriów dla dziecka. Producenci podają je na opakowaniu lub ulotce dołączonej do produktu. Zbyt długie gotowanie smoczków do butelek sprawia, że stają się one klejące, nieprzyjemne w dotyku i szybko się zużywają. Należy pamiętać, aby smoczki i butelki były całkowicie zanurzone w wodzie, a woda do której wkładasz te przedmioty – wrząca.

Zobacz także

Jak się wyparza butelki i smoczki?
Przed ponownym użyciem dziecięce akcesoria do karmienia można zanurzyć w świeżo zagotowanej wodzie na 3-5 minut – to także jest skuteczna i szybka metoda wyparzania.

Sterylizacja butelek i smoczków na zimno

Do sterylizacji butelek i smoczków można kupić w aptece specjalny płyn lub rozpuszczalne tabletki musujące. Wlewa się je lub wrzuca do naczynia z wodą, w której znajdują się niemowlęce smoczki i butelki. Po 30-60 minutach są jałowe. Przed użyciem płynu czy tabletek, przeczytaj instrukcję dołączoną do produktu – po sterylizacji niektórymi preparatami trzeba dziecięce akcesoria spłukać czystą wodą!

Uwaga! Aby sterylizacja na zimno była skuteczna, smoczki i butelki dla noworodka lub starszego dziecka muszą być pozbawione resztek pokarmu. Dlatego najpierw najlepiej umyć je, a dopiero potem sterylizować na zimno.

Cena płynów do sterylizacji – ok. 30 zł za 500 ml, cena tabletek musujących sterylizujących – ok. 28 zł za 28-30 sztuk.

Wyparzanie smoczka i butelki – sterylizacja parowa

Sterylizatory wykorzystują do odkażania parę wodną o temperaturze 100°C. Jest to skuteczna metoda zabijania chorobotwórczych drobnoustrojów, stosowana m.in. w szpitalach. Wyparzanie w takim urządzeniu trwa, w zależności od producenta i modelu, od kilku do kilkunastu minut. Urządzenia zasilane są prądem z gniazdka. Niektóre z nich mają także funkcję suszenia.

Na rynku dostępne są także sterylizatory, których używa się w kuchence mikrofalowej. Czas sterylizacji zależy wtedy od mocy kuchenki mikrofalowej, ale zwykle zamyka się w kilku minutach.

Koszt sterylizatora to wydatek rzędu 130-470 zł.

Wyparzanie butelki i smoczka w kuchence mikrofalowej

W kuchence mikrofalowej mikrofale działają na cząsteczki wody, które zaczynają drgać, wytwarzając ciepło. Wysoka temperatura sprawia, że bakterie i zarazki zostają wyeliminowane. Nie należy jednak zapominać, że mikrofale oddziałują też na materiały, z których wykonane są butelki i smoczki dla noworodka lub starszego dziecka. Ponieważ wciąż nie ma badań dotyczących oddziaływania mikrofal na przedmioty służące do karmienia, nie wiadomo czy sterylizowanie tych akcesoriów w kuchence mikrofalowej jest bezpieczne.

Na rynku dostępne są specjalne woreczki do wyparzania smoczków i butelek w kuchenkach mikrofalowych. Ich koszt wynosi ok. 20 zł za 5 sztuk. Woreczki są wielokrotnego użytku.

Jak sterylizować butelki i smoczki – ogólne zasady

Odmiennie traktuje się butelki i smoczki wyprodukowane z różnych materiałów.

  • butelki z polipropylenu (symbol „PP”) – nadają się do sterylizacji w sterylizatorach parowych, wygotowywania i wyparzania przez polewanie wrzątkiem.
  • butelki z tritanu – zaraz po zakupie można wygotować je przez 5 minut w wodzie, następnie wystarczy wyparzać przez polewanie wrzątkiem. Butelki wykonane z tritanu odkształcają się pod długotrwałym działaniem wysokiej temperatury, dlatego kolejna sterylizacja nie powinna już polegać na wygotowywaniu.
  • butelki szklane – można je poddawać dowolnej sterylizacji, w tym dowolną liczbę razy wygotowywać.
  • smoczek lateksowy (kauczukowy) – najlepiej wyparzać jak najkrócej, bo długie poddawanie go wysokiej temperaturze sprzyja szybszemu niszczeniu się kauczuku. Lepiej go nie wygotowywać.
  • smoczek z silikonu – odporny na wysokie temperatury, nadaje się do wszystkich typów sterylizacji, nawet do wygotowywania.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama