
Mleko mamy - magiczny płyn, który od lat wzbudza zainteresowanie wielu badaczy, a lekarze na każdym kroku podkreślają jego bezcenne właściwości dla dziecka. Nie da się go zastąpić żadną inną mieszanką, bo jest nie do podrobienia, chociaż w 90 procentach składa się z wody. Pozostałe 10 procent to białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Najnowsze badania pokazują, że w mleku mamy znajdują się komórki macierzyste, działające jak wewnętrzny system naprawczy w organizmie dziecka. Dziennie dziecko przyjmuje nawet kilkanaście miliardów tych komórek. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia.
Dlaczego kobiecy pokarm jest bezcenny?
Tłuszcze zawarte w kobiecym mleku (około 5 procent) dostarczają dziecku energii oraz biorą udział w procesie rozwoju mózgu. Węglowodany (ok. 7 procent), głównie laktoza, poza dostarczaniem energii, kształtuje florę bakteryjną przewodu pokarmowego dziecka. Białko natomiast reguluje procesy biochemiczne w organizmie, w tym reguluje gospodarkę hormonalną. Pozostałe 0,2 procent to składniki mineralne i witaminy: sód, potas, wapń, magnez i inne, poza witaminą K, którą trzeba suplementować w pierwszym miesiącu życia dziecka. Mleko kobiece dodatkowo zawiera specjalne enzymy, które pomagają w trawieniu mleka.
Bardzo ważnym składnikiem pokarmu kobiecego są tzw. czynniki wzrostowe: – Są to substancje obecne wyłącznie w mleku kobiecym, nie ma ich w żadnej innej mieszance i mleku sztucznym, czyli pochodzącym z mleka krowiego. Czynniki wzrostowe sterują rozwojem organizmu w życiu płodowym i powodują, że organizm różnicuje się w różnorodne tkanki i narządy. Potem w pokarmie kobiecym czynniki te są ważne dla rozwoju i wzrastania noworodka głównie wcześniaków i powodują, że ten niedojrzały organizm nadal się rozwija po urodzeniu, korzystając właśnie z tych czynników wzrostowych, które pomagają w rozwoju mózgu, komórek mięśniowych, komórek tkanki łącznej, różnych narządów i układów – mówi dr Maria Wilińska, kierownik Oddziału Neonatologii SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP.
Polecamy: Karmienie piersią lepsze niż ubezpieczenie zdrowotne
Jakie korzyści czerpie noworodek karmiony mlekiem mamy?
Dzieci od urodzenia karmione mlekiem mamy, unikają w okresie noworodkowym wielu chorób infekcyjnych. Dzieje się tak za sprawą niezwykle cennych wartości odżywczych zawartych w mleku mamy. Ostatnio przeprowadzone badania Foteini Hassiotou z Uniwersytetu Zachodniej Australii udowodniły, że mleko mamy zawiera komórki macierzyste, które przenikają do krwiobiegu, a następnie do konkretnych narządów, gdzie przekształcają się w inne komórki, np. neurony. Dziennie dziecko przyjmuje miliardy takich komórek.
Niemowlęta karmione piersią rzadziej chorują w okresie noworodkowym i rzadziej łapią infekcje, zaś w późniejszych latach unikają chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, a także chorób nowotworowych.
– Stan zdrowia dzieci karmionych pokarmem kobiecym w okresie wczesnego dzieciństwa jest lepszy i te korzyści rozwijają się na cały okres życia człowieka. Nie tylko w okresie noworodkowym i niemowlęcym, ale również w wieku dorosłym. Może warto też wspomnieć, że korzyści z karmienia odnoszą również mamy tych dzieci, a więc kobiety karmiące. Zmniejsza się ryzyko zachorowań na raka piersi, w ogóle na chorobę nowotworową. Kobiety te unikają również chorób układu kostnego, a więc osteoporozy w życiu dorosłym. Stąd ważna jest długotrwała laktacja dla zdrowia i życia mam tych dzieci, co jest dla nas niemniej ważne od zdrowia dzieci – mówi dr Maria Wilińska.
Polecamy: WHO potwierdza: karmienie piersią chroni przed rakiem