Reklama

Mleko kobiece to doskonały wzór pokarmu dla niemowląt. Potrafi zmieniać swój skład i dostosowywać się do potrzeb dziecka. Jest najlepszym możliwym sposobem żywienia małego brzuszka, ponieważ:

Reklama
  • zmienia się w trakcie jednego karmienia – najpierw zawiera więcej wody, by napoić dziecko, a później staje się bardziej tłuste, pożywne;
  • zmienia się w ciągu doby – w dzień, gdy niemowlę ssie częściej, jest mniej treściwe, w nocy jest tłustsze;
  • zmienia się wraz ze wzrostem dziecka, dostarczając mu odpowiednich wartości odżywczych w odpowiednich ilościach, np. ilość białka i HMO jest największa w pierwszych miesiącach karmienia, a później stosownie się zmniejsza, zgodnie z zapotrzebowaniem małego brzuszka.

Składniki pokarmu mamy - i to jak dostosowują się do dziecka wraz z upływem czasu – przynoszą maluszkowi wiele korzyści zdrowotnych, m.in.:

  • wzmacniają układ odpornościowy
  • działają przeciwzapalnie
  • utrzymują równowagę mikrobioty układu pokarmowego, czyli zamieszkujących go bakterii.

Mleko mamy jest bardzo odżywcze i jednocześnie lekkostrawne

W małych niemowlęcych brzuszkach układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni ukształtowany. Na szczęście mleko mamy jest lekkostrawne – posiada wszelkie niezbędne składniki odżywcze, a przy tym łatwo ulega trawieniu. Oznacza to, że nie zalega w przewodzie pokarmowym, tylko szybko go opuszcza. To właśnie dlatego maluszki karmione naturalnie powinny być przystawiane do piersi tak często, jak tego potrzebują, czyli na żądanie. Dodatkowo pokarm kobiecy zawiera aktywne kultury „dobrych” bakterii, m.in. Lactobacillus reuteri (L.reuteri), które zasiedlają przewód pokarmowy maluszka i pomagają jelitom dziecka pracować prawidłowo. To dzięki nim i innym składnikom mleka mamy problem wzdęć, gazów czy zaparć jest znacznie zmniejszony u niemowląt karmionych piersią.

Mleko mamy pozwala na utrzymanie odpowiedniej mikrobioty jelitowej

W skład mleka matki, oprócz laktozy, tłuszczów czy białka, wchodzą m.in. HMO - oligosacharydy mleka kobiecego. W przeciwieństwie do pozostałych głównych składników pokarmu mamy, nie mają charakteru odżywczego,pełnią jednak inną niezwykle istotną rolę. HMO wspierają zasiedlanie przewodu pokarmowego maluszka przez właściwe bakterie – sprzyjają rozwojowi korzystnych bifidobakterii i pomagają eliminować szkodliwe drobnoustroje chorobotwórcze (patogeny). Oligosacharydy mleka kobiecego utrudniają także bakteriom patogennym przytwierdzanie się do ścian jelita, co chroni malucha przed infekcjami.

Mleko mamy chroni przed zakażeniami układu pokarmowego

Co więcej, u dzieci karmionych piersią rzadziej zdarzają się zakażenia przewodu pokarmowego, a jeśli już wystąpią - mają łagodniejszy przebieg. U karmionego piersią niemowlęcia poniżej 6 miesiąca życia o połowę zmniejsza się ryzyko wystąpienia ostrej biegunki infekcyjnej.

Ważne! Karmiąc swojego maluszka piersią, chronisz jego brzuszek i cały układ pokarmowy.

Internetowa Szkoła Rodzenia

Materiał powstał przy współpracy z:

Reklama

Ważna informacja
W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej.

Reklama
Reklama
Reklama