Rabarbar to właściwie warzywo, choć niektórzy ze względu na słodki smak i zastosowanie (do deserów, kompotów) uznają go za owoc. Rabarbar ma charakterystyczny, kwaskowaty, cierpki smak, a kolor różowy, czerwony lub zielony. Im czerwieńszy jest rabarbar, tym słodszy ma smak.

Reklama

Co w rabarbarze wartościowego

Rabarbar nie ma wielu wartości odżywczych. Jest w nim co prawda trochę witamin (C oraz z grupy B), a także żelaza, wapnia, magnezu, jednak najwięcej znajduje się ich w młodym rabarbarze. Gdy robi się starszy (praktycznie od lipca), witamin jest mniej, za to coraz więcej w rabarbarze kwasów organicznych, w tym szczawiowego. Dlatego rabarbar powinno się jeść wyłącznie młody (od kwietnia do czerwca). W późniejszych miesiącach zawartość kwasu szczawiowego jest coraz wyższa, co przy częstym spożywaniu mogłoby spowodować pojawienie się kamieni nerkowych lub nawet doprowadzić do chorób nerek. Zjadany w dużych ilościach może też doprowadzić do wypłukania wapnia z organizmu.
Bogactwem rabarbaru jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, antyalergiczne i wspomagające układ krążenia.

Czy karmiąca mama może jeść rabarbar

Tak, ale tylko wiosną. Z rabarbaru można zrobić bardzo dobry kompot, kisiel, galaretkę, ciasto, placuszki. Rabarbar może być też dodatkiem do mięsa lub ryby.

Reklama

Czytaj też: Przepisy na rogaliki i ciasto z rabarbarem

Reklama
Reklama
Reklama