Jaka ryba dla dziecka
Które gatunki ryb najlepiej podawać dzieciom? Rodzicom radzi dietetyk.
![zapytajnik1.jpg zapytajnik1.jpg](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgLAViPf-78e9c87.jpg?quality=90&resize=195,130)
- "Mamo, to ja"
Słyszałam, że nie wszystkie ryby są zdrowe. Które z nich najlepiej podawać małemu dziecku? Dominika
Dla dziecka polecam różne gatunki: zarówno ryb morskich, jak i słodkowodnych.
Morskie ryby (np. łosoś, halibut, sola) są cenne ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3, które są ważne dla rozwoju mózgu i siatkówki oka. Z ryb słodkowodnych dużo omega-3 ma pstrąg.
Ryby lepiej gotować lub piec, niż smażyć (by były lżej strawne).
Odradzam podawanie dzieciom ryb z puszki: są ciężkostrawne. Można je podać dziecku, które skończyło 3 lata, ale niewiele, np. jako dodatek do pasty jajecznej czy serowej.
Zobacz także
Wypróbuj przepisy dla dzieci:
Mus warzywny z rybą - przepis
Pieczony pstrąg - przepis
Ślimaczki z łososiem i brokułami - przepis
Małgorzata Strucińska
Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka![imgchrp4m-d89fbda](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgchrp4m-d89fbda.jpg?quality=90&resize=500,454)