Słyszałam, że nie wszystkie ryby są zdrowe. Które z nich najlepiej podawać małemu dziecku? Dominika

Reklama

Dla dziecka polecam różne gatunki: zarówno ryb morskich, jak i słodkowodnych.

Morskie ryby (np. łosoś, halibut, sola) są cenne ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3, które są ważne dla rozwoju mózgu i siatkówki oka. Z ryb słodkowodnych dużo omega-3 ma pstrąg.

Ryby lepiej gotować lub piec, niż smażyć (by były lżej strawne).

Odradzam podawanie dzieciom ryb z puszki: są ciężkostrawne. Można je podać dziecku, które skończyło 3 lata, ale niewiele, np. jako dodatek do pasty jajecznej czy serowej.

Zobacz także

Wypróbuj przepisy dla dzieci:

Reklama

Mus warzywny z rybą - przepis
Pieczony pstrąg - przepis
Ślimaczki z łososiem i brokułami - przepis

Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama