Na całym świecie przybywa dzieci z problemem autyzmu. Do niedawna, choroba ta była rzadko spotykana, a jej leczenie ograniczało się jedynie do terapii farmakologicznej oraz behawioralnej. Dzisiaj coraz częściej słychać o nowych doniesieniach, na temat roli diety w leczeniu tego zaburzenia. Okazało się, że autyzm, to nie tylko problemem medyczny, ale również żywieniowy.

Reklama

Zdrowa dieta nie wystarczy

Często słyszymy, że wystarczy się zdrowo odżywiać - mieć dobrze zbilansowaną dietę oraz spożywać dużo warzyw i owoców by żyć w pełni zdrowia. Niestety czasami zdrowa dieta nie wystarczy. Zapominamy, że zjedzenie pokarmu to nie koniec, ale dopiero początek. Nie wszyscy jednakowo trawimy oraz przyswajamy te same pokarmy. Okazuje się, że niektóre z nich mogą być dla nas bardzo toksyczne, ponieważ na jakimś etapie są nieprawidłowo strawione lub nieprzyswojone przez nasz organizm. Warto również wspomnieć, że dzieci z autyzmem, od małego mają poważne problemy gastryczne, w tym częste stany zapalne w jelitach, co dodatkowo negatywnie wpływa na proces trawienia oraz wchłaniania substancji pokarmowych.

Co wyeliminować z diety?

Najbardziej spektakularny efekt w terapii autyzmu daje zastosowanie diety eliminacyjnej - głownie bezmlecznej oraz bezglutenowej. Znaczną poprawę obserwuje się również przy wyeliminowaniu cukru oraz sztucznych dodatków do żywności. W wielu przypadkach już po trzech miesiącach po wprowadzeniu diety eliminacyjnej, następują korzystne zmiany w zachowaniu dziecka. Zmniejszają się problemy ze snem, pojawia się kontakt wzrokowy oraz poprawia się koncentracja. Eliminacja tych produktów z diety, powinna odbywać się pod okiem lekarza lub dietetyka, by nie doszło do braków pokarmowych i zaburzenia wzrostu oraz rozwoju dziecka.

Czym zastąpić eliminowane produkty?

Mleko krowie najlepiej zastąpić roślinnymi mlekami na bazie migdałów, ryżu, orzechów. Ważne by były dodatkowo fortyfikowane wapniem. Pamiętajmy, że w przypadku mleka krowiego, to białko kazeiny jest problemem, a nie laktoza, wiec nie możemy zastosować u dziecka mleka bez laktozy.
Produkty zawierające gluten należy zastąpić produktami oznaczonymi symbolem przekreślonego kłosa. Tylko wtedy mamy pewność, że są to produkty odpowiednie dla naszego dziecka. Należy wykluczyć takie zboża jak: pszenica, żyto, owies, jęczmień. Do diety należy wprowadzić grykę, proso, komosę ryżową, tapiokę, kukurydze, ryż, amarantus.
Dietę eliminacyjną można rozpocząć od eliminacji mleka, zaś w kolejnym etapie wyeliminować gluten. Pamiętajmy, że nietolerowanych produktów może być więcej, a w celu ich poznania można wykonać testy na alergię oraz nietolerancje pokarmowe.

Energetyczna przekąska bez glutenu, mleka i cukru

Wypróbuj przepis na bakaliowe batony energetyczne – to zdrowa i smaczna przekąska.

Zobacz także

Składniki:

materiały prasowe Totomato

200 g orzechów nerkowca, 200 g wiórków kokosowych (albo cząstek suszonego kokosa), 200 g suszonych daktyli, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli morskiej, opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyć w niewielkiej ilości wody przez kilka godzin. Orzechy i wiórki prażyć na dużej, głębokiej patelni, często mieszając, przez około 10 minut. Prażone nerkowce i wiórki połączyć z daktylami odsączonymi z wody, cynamonem i solą i miksować około 5 minut na gładką masę. Jeśli trudno zmiksować na drobną, kleistą masę – dodać łyżkę oleju kokosowego. Przełożyć do formy, przyklepać łyżką i schłodzić w lodówce.

materiały prasowe
Reklama

Autorem tekstu jest Anna Gołębiowska - dietetyk sklepu i restauracji ze zdrową żywnością Totomato.
Po więcej artykułów o zdrowiu zapraszamy na www.totomato.pl oraz https://www.facebook.com/totomatosklep?fref=ts

Reklama
Reklama
Reklama