Składniki:

Reklama

• 300 g mąki
• 200 g masła
• 100 g cukru
• 3 żółtka
• 1 tabliczka czekolady
• kajmak
• płatki migdałów
• pestki słonecznika

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na spód mazurka: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło i żółtka.
Zagnieć wszystko szybko dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej kuli. Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni (odrywając po kawałku z kuli i wygniatając jak plasteliną lub wałkując wałkiem). Placek powinien być cienki.

Zobacz także

Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia się.
Wyciągnij i wystudź.

Na mazurek wyłóż dodatki: kajmak, roztopioną czekoladę, ozdób bakaliami: migdałami i słonecznikiem. Dodatki możesz dobierać według własnych upodobań. Możesz też ułożyć na wierzchu wzór z bakalii.

Gotowy mazurek odstaw, aż czekolada i kajmak stężeją i mazurek będzie można pokroić.

Smacznego!

Wymieniaj się wielkanocnymi przepisami z innymi mamami!



Z dziećmi gotowała Joanna Mentel, która prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci – więcej informacji i program na stronie dzieciakiwformie.pl

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama