J. Mańkowski
Święta i uroczystości

Mazurki wielkanocne – przepyszne i proste w wykonaniu [8 PRZEPISÓW]

Bakaliowy, czekoladowy, pomarańczowy, na kruchym cieście, waflu lub opłatku... Mazurek to obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Polecamy osiem sprawdzonych przepisów na mazurki wielkanocne. Mogą jeść je również całkiem małe dzieci.

Tradycyjne polskie ciasta wielkanocne to drożdżowa babka, sernik, no i oczywiście różnorodne mazurki. Łatwo je zrobić, a smakują wprost wyśmienicie – zupełnie inaczej niż kupione w cukierni. W niektórych domach piecze się mazurki na drożdżowym, cienko rozwałkowanym cieście, w innych na kruchym (sprawdzony przepis podajemy niżej). To baza, do której robi się różne polewy – one decydują o wyjątkowym smaku. Zaletą tych ciast jest to, że można (i warto) zrobić je wcześniej i przechowywać nawet tydzień. Mazurki są słodkie, więc nie da się ich zjeść dużo. Ale święta Wielkiej Nocy są tylko raz w roku i zgodnie z tradycją możemy całą rodziną śmiało rozkoszować się tymi smakołykami.

Oto sprawdzone przepisy na wielkanocne mazurki dla całej rodziny w tym także dla małych dzieci, opracowane przez Joannę Kieniewicz-Górską, wieloletnią redaktorkę najstarszego polskiego miesięcznika dla rodziców „Twoje Dziecko”. Przy każdym przepisie mazurka, który może jeść dziecko, jest podany wiek, od kiedy można go podawać.

Przepisy na mazurki wielkanocne:

Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci [WIDEO]

Mazurek wielkanocny dla rodziców

Składniki:

  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 10 dag grubo posiekanych orzechów
  • 10 dag daktyli
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • pół szklanki aromatycznego alkoholu
  • gotowa polewa orzechowa


Jak zrobić:
Przesianą mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki. Wyjąć, wyłożyć ciastem niedużą prostokątną blachę, wstawić do rozgrzanego do temperatury 190°C piekarnika, piec ok. 20 min na rumiano, wyjąć. Daktyle, rodzynki i morele opłukać, namoczyć w alkoholu. Kiedy nasiąkną, wyjąć, osuszyć, pokroić. Pestki zrumienić na patelni bez tłuszczu. Upieczone ciasto polać orzechową polewą. Na wilgotnej polewie układać dekoracyjnie paskami przygotowane bakalie i pestki, schłodzić w lodówce.

Mazurek dla maluszka

Dla niemowlaka od 11 miesiąca życia

Tradycyjne mazurki nie nadają się dla niemowląt, ponieważ są zbyt słodkie i trudno je pogryźć. Ale i najmłodsi domownicy mogą dołączyć do wielkanocnej biesiady. Specjalnie dla nich mamy przepis na łatwy mazurek biszkoptowo-śliwkowy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 6 pokrojonych na kawałki mrożonych śliwek
  • pół łyżki masła do wysmarowania blaszki


Jak zrobić:
Ubij sztywną pianę z białek, dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez 5 minut, delikatnie wymieszaj pianę z żółtkami, a potem ze śliwkami. Przełóż ciasto do formy, piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto się ozłoci, a wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Zamiast śliwek możesz użyć pokrojonego na małe kawałki dużego jabłka (najlepsza jest reneta, ponieważ jest kwaskowa i mięknie podczas pieczenia).

Mazurek kajmakowy 

Dla dziecka od 2. roku (bez migdałów i skórki pomarańczowej)

Jest lubiany nie tylko przez dzieci, bo smakuje podobnie jak cukierki krówki. Starszy maluch chętnie pomoże w jego dekorowaniu. Ładnie wyglądają kwiatki: środek ze skórki pomarańczowej, płatki z połówek migdałów.

Składniki:

  • puszka niesłodzonego skondensowanego mleka
  • taka sama objętość cukru
  • łyżeczka posiekanej wanilii lub cukier wanilinowy
  • łyżka masła
  • migdały i skórka pomarańczowa do dekoracji


Jak zrobić:
Niesłodzone mleko wlej do stalowego rondelka, wsyp cukier, dodaj wanilię i gotuj, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa lekko zgęstnieje (kropla upuszczona na porcelanowy talerzyk nie rozlewa się), zdejmij rondelek z ognia, dodaj masło i ucieraj masę, aż zacznie stygnąć i gęstnieć. Gdyby gęstniała zbyt szybko, dolej trochę mleka i znów podgrzewaj, mieszając. Wylej masę na kruchy spód. Nim zastygnie, udekoruj wierzch bakaliami.

Mazurek pomarańczowy

Od 2. roku

Ma przyjemny, orzeźwiający smak, a kruche ciasto oraz marmolada pomarańczowa idealnie ze sobą współgrają. Ten mazurek nie wymaga ozdabiania.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • duża cytryna
  • 20 dag cukru


Jak zrobić:
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyj, z jednej pomarańczy zetrzyj wierzchnią warstwę skórki. Owoce obierz, usuń pestki, przekręć przez maszynkę lub pokrój i zmiksuj wraz z cukrem. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje, dodaj otartą skórkę, wymieszaj. Jeszcze ciepłą masę wylej na upieczony spód, pozostaw do następnego dnia, by zastygła. Jeśli masy jest za dużo, resztę wylej na ułożone obok siebie kwadratowe herbatniczki.

Mazurek czekoladowy

Od 3. roku

Najlepiej użyć do tego mazurka ciemnej czekolady dobrego gatunku.

Składniki:

  • dwie tabliczki czekolady
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej
  • 2 łyżeczki masła
  • bakalie do ozdobienia


Jak zrobić:
Czekoladę połam na kawałki, skrop wodą, rozpuszczaj w niewielkim stalowym rondelku wstawionym do garnka z gorącą wodą. Gdy całkowicie się rozpuści, postaw rondelek na małym gazie, dodaj masło, śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Natychmiast wylej na upieczone spody i udekoruj. Warstwa masy nie powinna być gruba – podana ilość wystarczy na dwa mazurki.

Zobacz też: Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci

Mazurek królewski

Od 2. roku

Mazurki z dodatkiem migdałów są smakowite i eleganckie, ich smak podkreśla dodatek soku z cytryny.

Składniki:

  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 10 dag migdałów
  • 6 żółtek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła do posmarowania formy


Jak zrobić:
Migdały wsyp do wrzątku, odcedź, obierz ze skórki, drobniutko posiekaj, masło utrzyj ręcznie lub mikserem, następnie ucieraj ręcznie, dodając po jednym żółtku, wymieszaj z migdałami, cukrem i mąką. Płaską formę wyłóż folią aluminiową (mazurek lubi przywierać), wysmaruj ją masłem, wyłóż masę, udekoruj płatkami migdałów. Piecz w 180°C, aż ciasto się ozłoci (ok. 30 minut). Można przełożyć mazurek marmoladą morelową, ale nie jest to konieczne.

Wypróbuj: Babka wielkanocna wilgotna – przepis

Mazurek cygański na waflach

Od 4. roku

Ten mazurek z bakaliami najlepiej upiec na waflach. Jeśli nie mamy wafli tortowych, można wyłożyć masę na warstwę pokruszonych herbatników.

Składniki:

  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • po 10 dag rodzynków, orzechów włoskich, fig, daktyli
  • 5 dag smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 6 jajek
  • 2 wafle lub paczka pokruszonych herbatników


​Jak zrobić:
Bakalie pokrój w drobne kawałki, żółtka utrzyj z cukrem, ubij pianę z białek, wyłóż ją na żółtka, wymieszaj z bakaliami i mąką. Masę wyłóż na wafle, wstaw do średnio gorącego piekarnika (150-160°C) i piecz ok. 30 minut. Mazurek cygański można zrobić na samych białkach (8 białek) i zamiast mąki dodać łyżkę kakao.

Polecamy: Potrawy wielkanocne dla dzieci 

Mazurek różany

Od 3. roku. 

Ma niepowtarzalny aromat, który dobrze komponuje się ze smakiem migdałów.

Składniki:

  • mały słoiczek gotowych konfitur z płatków róży
  • 5 dag płatków migdałowych albo gotowy marcepan


Jak zrobić:

Upieczony kruchy spód posmaruj cienko konfiturą z róży, posyp płatkami i wstaw na 5 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Jeśli używasz gotowego marcepanu, zagotuj konfiturę różaną z dwoma łyżkami soku z cytryny, ostudź. Posmaruj konfiturą cienko upieczone ciasto, ułóż na nim rozwałkowany marcepan lub zrób z niego kratkę. Nie podpiekaj.

Ciasto kruche podstawowe – przepis

Od tego, jaki będzie spód pod mazurek, zależy jego wygląd i smak. Przede wszystkim powinien być kruchy i niezbyt gruby. Oto przepis na kruche ciasto pod mazurki.

Składniki:

  • 30–40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżeczka drobniutko posiekanej wanilii lub cukier wanilinowy


Jak zrobić:
Miękkie masło posiekaj nożem, mieszając z mąką, cukrem pudrem i wanilią, dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść, dodaj łyżkę gęstej śmietany. Uformuj kulę, pozostaw ją na pół godziny w chłodnym miejscu. Taka ilość ciasta wystarczy na dwie średnie tortownice. Wywałkuj dwa cienkie placki o dowolnym kształcie – mazurki nie muszą być okrągłe, jeszcze ładniejsze są prostokątne. Ciasto przenieś na wałku do posmarowanej masłem formy, jeśli będzie się rwało, po prostu wylep nim tortownicę, wyrównaj powierzchnię. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upiecz na złoto.

Nasza rada: Kruche ciasto łatwo przypalić, zatem uważaj, by wyjąć je w porę. Jeśli chcesz mieć cztery duże mazurki, zrób ciasto z podwójnej ilości składników. Nie musisz od razu nakładać na kruchy spód masy, możesz to zrobić następnego dnia.

Miłego pieczenia i smacznego wielkanocnego świętowania!

Zobacz też: 

deser, muffinki
Panthermedia
Dieta
Podwieczorki dla dzieci
Podwieczorek powinien stanowić uzupełnienie puli energetycznej całodziennej diety dziecka. Z reguły jest posiłkiem słodkim.

Na podwieczorek możemy dziecku podać kolorowe kompozycje z owoców, soki, przeciery owocowe i desery powstałe z połączenia owoców z kleikiem, kaszką lub biszkoptem. Wiele potraw na podwieczorek przygotować można z białego sera, twarożków homogenizowanych, z jaj (omlety, naleśniki). Sernik z owocami Ciasto: – 200 g mąki, – 100 g schłodzonego masła, – 1/2 łyżeczki soli, – 1 żółtko, – 3 łyżki wody; Nadzienie: – 60 g mielonych migdałów, – 1 łyżka cukru, – puszka brzoskwiń, – 300 g serka śmietankowego, – 90 ml kwaśnej śmietany, – 60 g cukru, – 3 jajka, – maliny do dekoracji. Mąkę z solą połącz z pokrojonym masłem. Dodaj żółtko wymieszane z lodowatą wodą. Posiekaj składniki nożem, aż powstaną większe grudki, potem szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nim dno i fragment boków okrągłej formy. Ponakłuwaj je widelcem i piecz bez nadzienia przez 20 minut w temp. 180°C. Mielone migdały wymieszaj z cukrem i rozłóż na cieście. Brzoskwinie porozkładaj symetrycznie na migdałach. Serek utrzyj ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Wymieszaj z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do niego ubite na sztywno białka. Masę wylej na ciasto i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po wyjęciu pozostaw je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami. Tarta z jabłkami – 1/2 kg jabłek, – 180 g cukru pudru, – 125 g masła, – 100 g mąki pszennej, – 1 żółtko, – sól. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj połowę cukru pudru, żółtko, szczyptę soli, połowę przygotowanej porcji masła. Składniki posiekaj i zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do...

diety odchudzające
Panthermedia
Karmienie
Przepisy dla mamy karmiącej piersią: gdy dziecko ma alergię
Jeśli twoje dziecko ma alergię, nie oznacza to wcale, że nie możesz niczego jeść lub twoja dieta ma się składać wyłącznie z ryżu, jabłka i gotowanego indyka. Wypróbuj nasze przepisy dla karmiącej mamy.

Jeśli twoje dziecko ma alergię, nie oznacza to wcale, że nie możesz niczego jeść. Wręcz przeciwnie.  Co jeść, gdy karmisz piersią?  Dieta karmiącej mamy musi być urozmaicona, bo tylko wtedy zapewni tobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Jednak dieta mamy karmiącej piersią alergika musi być nieco inna. Jakie potrawy możesz jeść bez obaw? Wszystko zależy od tego, na co twoje dziecko jest uczulone. Ciasteczka dla mamy karmiącej piersią: bez mleka Składniki: 1/2 kg płatków owsianych, 1,5 margaryny, 3/4 szklanki mąki (najlepiej graham), 1/4 szklanki cukru, 2-3 jajka przepiórcze, 5 łyżek oleju rzepakowego. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do miski, wygnieć. Zrób małe placuszki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek. Zobacz też: Dieta mamy karmiącej Bananowiec dla mam karmiących piersią: bez glutenu Składniki: 20 dag biszkoptów bezglutenowych, pół szklanki śmietany kremówki, pół szklanki cukru, żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze), galaretka owocowa, 3 banany, kilka łyżek mleka, 4 łyżeczki żelatyny. Sposób przygotowania: Biszkopty namocz w rozpuszczonej galaretce, ułóż w formie. Śmietanę utrzyj z cukrem i żółtkiem. Źelatynę rozpuść w odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połącz z utartymi na tarce bananami, dodaj żelatynę i wymieszaj. Część porcji masy połóż na biszkopty, a gdy stężeje, wyłóż resztę.   Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem dla mam karmiących piersią: bez mleka Składniki: szklanka ryżu, łyżka oleju rzepakowego, 20 g cukru (lub 2 łyżki miodu), 4 jabłka, rodzynki, ćwierć łyżeczki...

religijne znaczenie Wielkanocy i Wielkiego Postu
Adobe Stock
Przepisy
Sekretne sposoby na wielkanocne potrawy
Gotujesz, próbujesz, przyprawiasz, a efekt nie zawsze jest idealny. W tym roku może być inaczej! Zdradzamy sekrety przygotowywania wielkanocnych potraw.

Wędliny, jajka, chrzan, żurek z białą kiełbasą, a także babki, serniki, mazurki... Będą smakować wyjątkowo. Przestrzegaj kilku ważnych zasad, a sukces kulinarny murowany! Nie zapomnij o białym obrusie, pisankach i gałązkach bukszpanu. Ile czasu gotować jajka, by nie miały sinej obwódki? Włóż je do zimnej wody i gotuj wolno (bo popękają), nie dłużej niż 8–10 minut. Jeśli gotuje się je dłużej, mają siną obwódkę, są mniej smaczne i ciężkostrawne. Przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową. Umyj je. Nasza rada: Aby sprawdzić, czy są świeże, włóż je do garnka z posoloną wodą. Bardzo świeże leżą zupełnie płasko na dnie, nadające się do jedzenia układają się zaokrąglonym końcem do góry, zaś nieświeże unoszą się w wodzie.  Na jakim cieście i z jaką polewą zrobić wielkanocne mazurki? Najlepiej przygotuj kruche ciasto, a po upieczeniu polej je kajmakiem (do puszki niesłodzonego skondensowanego mleka wsyp taką samą ilość cukru, potem gotuj, mieszając, aż zgęstnieje, dodaj łyżeczkę masła, ucieraj przez chwilę) lub posmaruj marmoladą pomarańczową . Udekoruj bakaliami. A może zrobisz mazurek cygański? Z białek pozostałych po pieczeniu babki ubijaj pianę i podczas tej czynności dodaj cukier oraz łyżeczkę kakao, potem 25 dkg pokrojonych bakalii. Masę rozsmaruj na waflach, upiecz w lekko nagrzanym piekarniku. Nasza rada: Na kruche ciasto potrzebujesz: dwie i pół szklanki mąki, kostkę miękkiego masła, dwa żółtka, pół szklanki cukru pudru, wanilię, łyżkę śmietany. Posiekaj, zagnieć, włóż na godzinę do lodówki. Potem cienko rozwałkuj. W jaki sposób ugotować naprawdę smaczny żurek? Potrzebny jest wywar z białej kiełbasy. Gotuj ją (około pół godziny) z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Wyjmij ją, gdy ostygnie. Usuń zebrany na wierzchu wywaru tłuszcz,...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj