Sernik to jedna z ważniejszych potraw wielkanocnych, a pieczone miniserniczki to świetny smakołyk nie tylko na Wielkanoc. Są pyszne, słodkie i odżywcze. Maluchy je uwielbiają. Stosując różne dekoracje można zrobić z nich ciastka na każdą okazję. Polane białym lukrem będą doskonałe na Wielkanoc, skropione płynną czekoladą lub udekorowane truskawkami będą idealnym deserem na przyjęcie. Ozdobione barwnymi posypkami sprawdzą się także na imprezach urodzinowych dla dzieci.

Reklama

Miniserniczki – przepis

Przygotuj składniki niezbędne do przygotowanie ciasta:

  • 100 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/2 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego na gładką masę
  • 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce sera oraz budyń i dalej miksujemy.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę ostrożnie przekładamy do przygotowanej masy sernikowej. Mieszamy delikatnie łopatką do ciasta. Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffiny. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do zrumienienia.

Uwaga! Miniserniczki bardzo rosną w piekarniku, a po wyciągnięciu i ostudzeniu opadają (i tak ma być).

Zobacz także

Upieczone miniserniczki po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Zanim masa zastygnie, można posypać je drobnymi cukierniczymi dekoracjami – zajączkami, gwiazdkami itp.

Smacznego!

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama