Na podwieczorek możemy dziecku podać kolorowe kompozycje z owoców, soki, przeciery owocowe i desery powstałe z połączenia owoców z kleikiem, kaszką lub biszkoptem. Wiele potraw na podwieczorek przygotować można z białego sera, twarożków homogenizowanych, z jaj (omlety, naleśniki).

Reklama

Sernik z owocami
Ciasto:
– 200 g mąki,
– 100 g schłodzonego masła,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1 żółtko,
– 3 łyżki wody;
Nadzienie:
– 60 g mielonych migdałów,
– 1 łyżka cukru,
– puszka brzoskwiń,
– 300 g serka śmietankowego,
– 90 ml kwaśnej śmietany,
– 60 g cukru,
– 3 jajka,
– maliny do dekoracji.

Mąkę z solą połącz z pokrojonym masłem. Dodaj żółtko wymieszane z lodowatą wodą. Posiekaj składniki nożem, aż powstaną większe grudki, potem szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nim dno i fragment boków okrągłej formy. Ponakłuwaj je widelcem i piecz bez nadzienia przez 20 minut w temp. 180°C. Mielone migdały wymieszaj z cukrem i rozłóż na cieście. Brzoskwinie porozkładaj symetrycznie na migdałach. Serek utrzyj ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Wymieszaj z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do niego ubite na sztywno białka. Masę wylej na ciasto i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po wyjęciu pozostaw je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.

Tarta z jabłkami
– 1/2 kg jabłek,
– 180 g cukru pudru,
– 125 g masła,
– 100 g mąki pszennej,
– 1 żółtko,
– sól.

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj połowę cukru pudru, żółtko, szczyptę soli, połowę przygotowanej porcji masła. Składniki posiekaj i zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Formę wysmaruj masłem, posyp cukrem, ułóż jabłka, wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (aż jabłka puszczą sok). Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto lekko rozwałkuj na kształt formy z jabłkami. Jabłka w formie oprósz pozostałą ilością cukru i masłem. Przykryj ciastem i na ok. 30 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ľC. Upiecz na złoto. Odwróć ciasto i wyłóż je na talerz.

Zobacz także

Delikatne ciasto biszkoptowe
– 4 jajka,
– 125 g cukru pudru,
– 140 g mąki tortowej,
– 80 g masła,
– szczypta soli,
– łyżka soku z pomarańczy.

Do garnka wybij jajka, dodaj szczyptę soli, sok z pomarańczy. Następnie włóż go do drugiego garnka z ciepłą wodą. Ubijaj, lekko podgrzewając, do osiągnięcia konsystencji budyniu. Roztop pokrojone w płatki masło (1/3 kostki). Do masy z ubitych jaj dodaj 125 g mąki i rozmieszaj drewnianą łyżką. Dodaj stopione masło, wymieszaj. Blaszkę (22 na 22 cm) wysmaruj pozostałą ilością masła i oprósz mąką. Wylej ciasto. Piecz w temp. ok. 180°C przez 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone, pozostaw w piekarniku do wystygnięcia (ważne!). Podawaj z konfiturą na podwieczorek lub z mlekiem na drugie śniadanie.
[CMS_PAGE_BREAK]
Lody jogurtowe
– łyżka soku z pomarańczy,
– łyżeczka soku z cytryny,
– łyżeczka cukru pudru,
– cukier wanilinowy lub szczypta startej wanilii,
– opakowanie jogurtu naturalnego (160 g).

Owoce cytrusowe – pomarańcze, cytrynę – starannie umyj pod gorącą, bieżącą wodą, osusz, a następnie przekrój na połowę i wyciśnij z nich sok (do przygotowania lodów wykorzystaj ilość soku podaną w przepisie, z reszty możesz na przykład zrobić napój, uwaga – sok należy wycisnąć bezpośrednio przed przygotowaniem lodów, by nie stracił witamin). Jogurt naturalny przełóż z opakowania do porcelanowego naczynia, dodaj cukier puder i ubijaj wszystko ręcznym mikserem ok. 2 minut. Następnie dodaj sok z cytryny i pomarańczy i mikserem na wolnych obrotach ubijaj jeszcze 5 minut. Tak przygotowane lody przełóż do opakowania po jogurcie i zamroź przez ok. dwie godziny. Lody możesz podawać z rodzynkami lub pokrojonymi drobno morelami.
1 porcja dla dziecka = 150 ml

Pieczone jabłko z kulką lodów
– 1 duże, kruche, kwaśne jabłko (antonówka, szara reneta, papierówka),
– 1 łyżeczka dżemu, miodu lub cukru (niekoniecznie).

Jabłko umyj i dobrze osusz. Ostrożnie wydrąż (specjalnym nożykiem lub łyżeczką) gniazda nasienne. Napełnij według uznania – dżemem, miodem lub cukrem. Piecz w piekarniku ok. 15 minut (w 180-200°C) lub w kuchni mikrofalowej – ok. 3 minut. Jeszcze ciepłe przełóż na talerzyk i dodaj kulkę lodów waniliowych.

Jabłko z niespodzianką
– 1 jabłko,
– 1 łyżeczka rodzynek,
– 1/2 pomarańczy,
– 4 śliwki,
– 4 morele,
– 1 łyżeczka miodu pszczelego.

Odkrój wierzch jabłka i wydrążając gniazdo nasienne, zrób wgłębienie. Drobno pokrój śliwki i morele, wymieszaj z rodzynkami i włóż do jabłka. Wyciśnij sok z połówki pomarańczy, wlej do rondelka, dodaj miód, wymieszaj i mieszając, lekko podgrzewaj, aż miód się rozpuści. Sokiem skrop umieszczone w żaroodpornym naczyniu jabłko i piecz do miękkości w temperaturze około 180°C.

Naleśniki kanadyjskie
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka mąki kukurydzianej,
– 1,5 łyżki cukru,
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1,5 szklanki mleka 2%,
– 2 jajka,
– 2 łyżki oleju sojowego.

Wymieszaj mleko z olejem i jajami. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sól i ubijaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 10 minut. Nabieraj ciasto małą chochelką i wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, delikatnie przewróć go na drugą stronę i podsmaż. Podawaj naleśnik posmarowany jogurtem, przecierem owocowym lub twarożkiem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Magdalenki z płatków zbożowych i jabłka
– 5 łyżek płatków owsianych,
– 3 łyżki płatków jęczmiennych,
– 2/3 szklanki mleka 2%,
– 1 duże jabłko,
– 1/3 szklanki mąki pszennej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
– 1/2 szklanki rodzynek,
– 1 jajko,
– 2 łyżki miodu.

Płatki owsiane i jęczmienne zalej mlekiem, dodaj 1 łyżkę miodu, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. W miseczce roztrzep jajko z resztą miodu. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rodzynki i pokrojone jabłko. Wlej mieszaninę jaja z miodem, wymieszaj. Dodaj płatki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto rozłóż do 12 foremek posmarowanych tłuszczem. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C, do zrumienienia. Sprawdź patyczkiem, czy babeczki są suche w środku. Podawaj po przestudzeniu.

Złote ciasteczka
– ok. 1,5 szklanki mąki pszennej,
– 1/2 dużej kostki masła,
– 3/4 szklanki cukru pudru,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 2 żółtka.

Wysyp mąkę na stolnicę. Połóż na niej masło i posiekaj je. Dodaj żółtka, cukier puder, sok z cytryny i zagnieć ciasto. Pozostaw je w lodówce na 2 godziny. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 5 milimetrów i wykrawaj ciasteczka (do pomocy zaproś starsze dzieci – będzie to dla nich świetna zabawa!). Wycięte ciastka układaj na wysmarowanej masłem blaszce. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Możesz też przygotować ciasteczka z owocami – śliwkami lub wiśniami albo posypać je cukrem pudrem. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze!

Reklama

Warto wiedzieć
Do przygotowywania słodkich potraw można wykorzystać wanilię, cynamon, goździki. Inne dodatki, np. miód, kakao, a także bakalie podwyższają wartość energetyczną i odżywczą potraw. Migdały i orzechy są dobrym źródłem pierwiastków śladowych, takich jak cynk, mangan, molibden, miedź. Pamiętaj o rozdrobnieniu bakalii, gdyż małe dzieci łatwo mogą się zakrztusić.

Reklama
Reklama
Reklama