Reklama

Nawet jeśli nie umiesz gotować, te proste, ale smaczne potrawy na pewno Ci się udadzą. Skorzystaj z rad dietetyka, dr Haliny Weker i zaskocz rodzinę, podając faszerowaną cukinię czy domowy pasztet.

Reklama

Maluch może się zniechęcić do dań mięsnych, jeśli podasz mu np. trudną do pogryzienia pieczeń. Ale na pewno nie trzeba go będzie namawiać do jedzenia, jeśli przygotujesz coś z mięsa mielonego i to niekoniecznie tradycyjne kotlety. A nawet one będą smakować inaczej, jeśli do masy mięsnej dodasz koperek lub natkę pietruszki!

Zaproponuj też dziecku np. domowego hamburgera. Po prostu zmiel wołowinę, zmocz ręce w zimnej wodzie i ukształtuj małe, płaskie kotlety (nie dodawaj bułki i jajka). Dopraw mięso po usmażeniu, bo puści sok. Włóż je do ciepłej bułeczki, przełóż sałatą, pomidorem, kwaszonym ogórkiem i... gotowe.

Sekrety gotujących mam
Dania z mielonego mięsa to oszczędność czasu – przygotowuje się je znacznie szybciej niż jakiekolwiek inne mięsne potrawy. Mniejsze jest także ryzyko kulinarnej porażki.

1. Do mielonego mięsa dodaj jajko i namoczoną bułeczkę, ale może to być także ryż lub surowy starty ziemniak,
bo wtedy klopsy lub kotleciki będą pulchne.
2. Najlepiej zmiel kawałek mięsa w domu, jeśli jednak nie masz na to czasu, kupuj tylko chude, bardzo świeże mielone. Koniecznie przyrządź je tego samego dnia.
3. Do mielonej wieprzowiny dodaj inny rodzaj mięsa, np. trochę cielęciny lub mięsa z indyka. Wtedy wieprzowina bardzo zyska na smaku, a klops nie będzie się rozpadał.
4. Dobrze przypraw mięso: dodaj lekko przysmażoną cebulkę, pieprz (może być ziołowy), czosnek, majeranek.

Reklama

Wypróbuj przepisy:
- Klopsiki cielęce
- Pyszny pasztet
- Nadziewana cukinia

Reklama
Reklama
Reklama