Piknik dla dzieci [menu na piknik rodzinny]
Piknik dla dzieci warto wcześniej dobrze zorganizować. Trzeba zabrać odpowiednie rzeczy, sprawdzić pogodę, ale przede wszystkim przyrządzić pyszne przekąski. Wypróbujcie nasze przepisy na piknik dla dzieci: pyszne i zdrowe dania, które zabierzecie ze sobą na łono natury.
1 z 8
Piknik dla dzieci to z całą pewnością ogromna atrakcja dla maluchów, ale również miły sposób na spędzenie czasu dla ich rodziców. Gdy pogoda sprzyja, a na dworze świeci słońce – warto wykorzystać wolne chwile na świeżym powietrzu. Sprawdź, jakie jedzenie na piknik dla dzieci będzie najlepsze.
Menu na piknik rodzinny:
- tarta ze szpinakiem
- naleśniki z łososiem
- grillowane kanapki
- tortilla z kurczakiem i warzywami
- muffiny
- krem owocowy
- owocowa lemoniada
Jedzenie na piknik dla dzieci: przepisy
Jeśli nie macie pomysłu, co przygotować na piknik – skorzystajcie z naszych propozycji na menu na piknik dla dzieci. Oto kilka naszych pomysłów, które możecie modyfikować w dowolny sposób.
Tarta ze szpinakiem
Na piknik świetnie sprawdzą się wszystkie placki i tarty, zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Możesz przygotować je w małych formach – wyjdą małe, urocze i wygodne tartaletki. Sprawdź, jak przygotować tartę ze szpinakiem.
Naleśniki z łososiem
Naleśniki to równie dobry pomysł: zwłaszcza w formie zwiniętego rulonu, pokrojonego na kawałeczki. Ruloniki możesz oczywiście pokroić już na pikniku – na pewno zachowają odpowiedni kształt. Takie naleśniki z łososiem możesz przygotować z naszego gotowego przepisu.
Grillowane kanapki
Kanapki nie muszą być nudne! Grillowane panini z warzywami i kurczakiem czy pyszna bagietka z pomidorami, bazylią i mozzarellą lub pastą twarogową to pożywne i pyszne danie na lekki posiłek. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić takie grillowane kanapki, koniecznie sprawdź nasz przepis.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Jeśli nie przepadacie za kanapkami, zabierzcie ze sobą tortillę. Eksperymentuj z nadzieniem, pamiętaj tylko, by nie było go za dużo, bo placki rozpadną się w drodze. Najlepiej je zwinąć i ściśle ułożyć obok siebie w próżniowym pojemniku. Polecamy sałatkę z kurczakiem jako nadzienie, można nakładać ją do placków już na miejscu. Podpowiadamy, jak łatwo zrobić taką tortillę z kurczakiem i warzywami.
Muffiny
Na pikniku nie może zabraknąć muffinek! Babeczki z owocami lub czekoladą to doskonały deser na łonie natury. Dzieci będą bardzo szczęśliwe, że wśród piknikowych przysmaków znajdzie się coś słodkiego. Możesz je zrobić na różne sposoby, np. z dynią, jagodami, czekoladą. Zobacz, jak wyglądają takie muffiny i w jaki sposób możesz je przygotować.
Krem owocowy
Innym pomysłem na deser poza domem, są przygotowane w słoiczkach małe, słodkie przekąski. Taki krem owocowy świetnie sprawdzi się jako „coś słodkiego” po bardziej pożywnych przysmakach. Krem owocowy jest bardzo prosty w przygotowaniu – sprawdź, jak go zrobić.
Owocowa lemoniada
Co może być lepszego do popicia wszystkich tych smakołyków, niż domowa lemoniada? Przygotuj ją sama, przelej do butelek i zabierz ze sobą. Taką owocową lemoniadę zrobisz dosłownie w parę minut. Smacznego!
Przekąski na piknik dla dzieci
Jako przekąski na piknik dla dzieci możesz zabrać między innymi:
- Pokrojone owoce – gruszki, jabłka, kawałki śliwek lub melona będą idealne, by maluch mógł je wziąć do rączki i bez problemu zjeść.
- Pokrojone warzywa z dipem – jest to bardzo zdrowa i smaczna przekąska dla malucha. Możesz pokroić w słupki np. ogórka, paprykę, marchewkę, a do tego zrobić jogurtowy dip ze szczypiorkiem i ziołami lub humus.
- Krakersy – możesz je podać osobno lub np. z twarożkiem.
- Bakalie – suszone śliwki, daktyle, morele sprawdzą się świetnie jako szybkie i zdrowe przekąski piknikowe.
- Orzechy – nie podawaj ich jednak zbyt małym dzieciom (przed 3. rokiem życia), ponieważ istnieje ryzyko zakrztuszenia się nimi.
- Ciasteczka owsiane – z powodzeniem mogą zastąpić herbatniki lub inne słodkie bułeczki.
Zobacz także:
2 z 8
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem
Potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 400 g szpinaku mrożonego,
- 2 opakowania sera feta,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- łyżka śmietany 18%,
- 100 g masła,
- pieprz,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Do mąki dodaj zimne masło (najpierw pokrój je na mniejsze kawałki). Następnie dodaj dwa żółtka, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Ugniataj ciasto do momentu, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Dobrze zagniecione ciasto włóż do lodówki na ok. godzinę.
Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę na tartę. Nakłuj ciasto widelcem. Rozłóż na nim papier do pieczenia i połóż np. dwie garści fasoli (aby ciasto nie „wstało”). Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Gdy minie 15 minut, usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 5 minut.
Gdy ciasto będzie się piec – zacznij przygotowywać farsz. Rozgrzej łyżeczkę masła na patelni i podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj do niego zamrożony szpinak. Całość smaż na wolnym ogniu do momentu, aż odparuje woda. Gdy szpinak lekko przestygnie – dodaj do niego ser i jajka. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i wymieszaj całość.
Na podpieczone ciasto wyłóż farsz, a następnie piecz w piekarniku jeszcze przez ok. 25 minut.
3 z 8
Naleśniki z łososiem
Naleśniki z łososiem
Potrzebne składniki:
- 4 naleśniki,
- 100 g fety,
- 1 puszysty serek kanapkowy chrzanowy,
- 200 g łososia atlantyckiego wędzonego,
- zielenina: sałata, rukola, szczypiorek, koperek,
- cząstki cytryny.
Najpierw usmaż 4 naleśniki. Następnie rozgnieć i wymieszaj ser feta z serkiem kanapkowym. Posmaruj taką masą naleśniki. Ułóż na niej łososia, posyp posiekanym koperkiem. Dołóż także rukolę, posiekany szczypiorek i 2-3 listki sałaty. Naleśnik zawiń w ruloniki i pokrój. Całość możesz także delikatnie skropić cytryną.
4 z 8
Grillowane kanapki
Grillowane kanapki
Potrzebne składniki:
- 2 sztuki świeżego pieczywa ciabatta,
- oliwki zielone,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- rukola,
- mozzarella,
- 2 łyżeczki zielonego pesto,
- czerwona cebula,
- 1 pomidor,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Pokrojone i obtoczone w ziołach piersi z kurczaka podsmaż na oliwie. Następnie przekrojone na pół ciabatty posmaruj kilkoma kroplami oliwy i pesto. Odsączoną mozzarellę pokrój na plasterki, podobnie jak oliwki, cebulę i pomidora. Na kanapce ułóż mozzarellę, pomidora, oliwki, cebulę, kurczaka i rukolę. Kanapkę ułóż na grillu i poczekaj, aż będzie pięknie przypieczona.
5 z 8
Tortilla
Tortilla z warzywami i kurczakiem
Potrzebne składniki:
- 2 pszenne placki tortilli,
- ½ puszki kukurydzy,
- 1 główka sałaty lodowej,
- 8 pomidorków cherry,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 4 łyżki przyprawy chilli,
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
- 1 mała łyżeczka oregano,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem. Następnie smaż kurczaka na rozgrzanej patelni przez 15 minut. W międzyczasie posiekaj sałatę lodową, paprykę i cebulę, odcedź kukurydzę.
Do osobnego naczynia dodaj majonez, jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano. Całość dokładnie wymieszaj, by powstał gęsty, czosnkowy sos. Posmaruj nim tortillę i nałóż mięso oraz przygotowane warzywa. Tortillę razem z farszem zawiń i włóż do piekarnika (rozgrzanego do 180°C) na około 15 minut. Tortille możesz również opiec w opiekaczu lub na patelni przez kilka minut.
6 z 8
Muffiny
Muffiny
Potrzebne składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 150 ml gazowanej wody mineralnej,
- 100 ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g posiekanej czekolady.
Sposób przygotowania:
Najpierw wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszaj (trzepaczką) gazowaną wodę mineralną, olej i jajka. Następnie połącz i wymieszaj ze sobą składniki z obu naczyń. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Foremki na muffinki wyłóż papilotkami i nałóż do nich ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
7 z 8
Krem owocowy
Cytrynowy krem owocowy na piknik
Potrzebne składniki:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1 cytryna,
- 4 łyżki cukru,
- owoce do dekoracji (np. borówki).
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsyp do miseczki, zalej dwiema łyżkami wody i odstaw na kilka minut. W tym czasie sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Do rondelka wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier, sok z cytryny oraz skórkę. Wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, a następnie doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondelek z palnika, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do słoiczków, a po wystygnięciu wstaw na kilka godzin do lodówki. Gotowy deser możesz udekorować owocami, np. brzoskwiniami, borówkami.
8 z 8
Lemoniada
Domowa lemoniada na piknik
Potrzebne składniki:
- 3 duże cytryny,
- 2 duże pomarańcze,
- 1 limonka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 gałązki mięty,
- litr wody i kostki lodu.
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z owoców. Całość zmieszaj ze sobą. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml mocnej lemoniady bez dodatku lodu. Z lodem będzie jej znacznie więcej. Można ją jeszcze śmiało rozcieńczyć z wodą.