Na co czekacie? Jamie Oliver – pomysłodawca – i fundacja Szkoła na Widelcu oraz Grzegorz Łapanowski – polski ambasador Food Revolution Day 2016 - zapraszają do wspólnego gotowania! O co chodzi w Żywieniowej Rewolucji? Oczywiście o jedzenie. To światowa kampania mająca na celu sprowokowanie dyskusji i inspirowanie pozytywnych zmian w sposobie odżywiania się dzieci i dorosłych. To akcja, która ma zachęcać do gotowania ze zdrowych produktów, ma też uczyć gotowania, bo to umiejętność, która ma wpływ na zdrowie i życie naszych rodzin.

Reklama

"Ważne zmiany buduje się od podstaw" – czytamy na profilu Food Revolution. "Celebrujemy radość jedzenia, edukujemy ludzi i całe społeczności, żeby dokonywały lepszych wyborów żywieniowych i inspirujemy ich, żeby się jednoczyli w wywieraniu nacisku na rządy i firmy, by dokonać pozytywnej i trwałej zmiany".

Facebook/Szkoła na widelcu

Kliknij na obrazek, żeby pobrać z profilu Szkoły na widelcu obrazek do kolorowania!

"Dostęp do wysokiej jakości, świeżej, pożywnej żywności jest Prawem Człowieka przysługującym każdemu dziecku. Miliony dzieci na świecie jedzą zbyt dużo niekorzystnej dla zdrowia żywności, a inne nie dostarczają swoim organizmom wystarczającej ilości składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia, prawidłowego wzrostu i rozwoju. Musimy zjednoczyć się i przemawiać jednym, silnym głosem, aby zmusić rząd i przedsiębiorców do stworzenia zdrowszego, szczęśliwszego świata w przyszłości. Przyłączcie się do Rewolucji!" - nawołuje Jamie Oliver.

W tym roku 20 maja obchodzimy Dzień Żywieniowej Rewolucji – na całym świecie ludzie spotykają się, by razem gotować, świętować, jeść i rozmawiać o dobrych wzorcach. A co łączy ludzi i wpływa na jakość życia bardziej niż wspólny pyszny posiłek? Dołączcie do Rewolucji, ugotujcie coś razem! To idealna okazja, żeby zaprosić dzieci do kuchni i upichcić coś wspólnie. Dzieci uwielbiają wcielać się w kucharzy, więc do dzieła!

Zobacz także
Reklama

Na tej stronie znajdziecie 10 przepisów, które udostępnił Jamie Oliver z tej okazji, a przetłumaczone i wzbogacone polskimi akcentami przepisy znajdziecie – wraz z informacjami o Food Revolution w Polsce - na tym profilu na Facebooku. Dajcie znać, co szykujecie!

Reklama
Reklama
Reklama