GIS ostrzega: groźna dla ciężarnych bakteria w popularnym produkcie spożywczym!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzi a'la matias. Bakteria ta może wywołać listeriozę, która jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i osób starszych.
Ostrzeżenie publiczne wydane przez GIS dotyczy obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias. W komunikacie czytamy, że „Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności”. Spożycie produktu zawierającego tę bakterię może przyczynić się do zachorowania na listeriozę.
Bakterie Listeria w śledziach a’la matias
Jak podaje GIS, bakterie Listerii wykryto w produktach Zakładu Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. Nieprawidłowości pojawiły się w partii filetów śledziowych o numerze 012320/165 z następującymi datami przydatności do spożycia:
- 27.09.2020 – opakowania o wielkości: 0,4 kg oraz 1 kg,
- 28.09.2020 – opakowania o wielkości: 0,5 kg, 2,5 kg oraz 4 kg,
- 01.10.2020 – opakowania o wielkości: 0,4 kg oraz 0,5 kg.
Producent powiadomił swoich odbiorców o wykryciu bakterii, a w zakładzie podjęto działania naprawcze, w tym czyszczenie i dezynfekcja zakładu.
Zalecenia GIS-u w sprawie wadliwych partii produktu
GIS ostrzega, aby nie spożywać filetów śledziowych o powyższym numerze partii i ze wskazanymi terminami ważności, ponieważ może to wywołać zarażenie listeriozą. Jeżeli natomiast po spożyciu produktu pojawią się objawy listeriozy, takie jak:
- gorączka,
- bóle mięśnie,
- dreszcze,
- dolegliwości żołądkowe,
należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz także: Śledzie w ciąży: czy można je jeść?
Dlaczego bakterie Listerii są niebezpieczne?
Bakterie te mogą znajdować się w pożywieniu (zwłaszcza w surowych rybach, surowym mięsie, serach dojrzewających czy nieumytych, surowych warzywach). O ile dla zdrowego człowieka nie stanowią większego zagrożenia i ewentualne zarażenie zwykle mija bezobjawowo, o tyle bakterie listerii są groźne dla kobiet w ciąży i osób starszych. W przypadku ciężarnych listerioza może przyczynić się nawet do obumarcia płodu, natomiast u osób w podeszłym wieku zagraża powikłaniem w postaci zachorowania na zapalenie opon mózgowych.
Źródło: gov.pl
Zobacz także:
- Co powinnaś jeść w ciąży, a czego lepiej unikać?
- Produkty zakazane w ciąży
- Zachcianki na cenzurowanym: czego nie jeść w ciąży?