W pierwszym kwartale 2017 roku odnotowano aż o 22,6% więcej przypadków salmonellozy niż w pierwszym kwartale 2016 roku – informuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH.

Reklama

Coraz więcej osób choruje na salmonellozę

Rośnie liczba chorych na salmonellozę. W pierwszym kwartale 2017 roku odnotowano już 2249 zachorowań, o 414 więcej niż w tym samym okresie w ubiegłym roku. Jednak to dopiero początek – według statystyk, najwięcej przypadków choroby występuje w drugim i trzecim kwartale, kiedy temperatury rosną i łatwiej zarazić się pałeczkami Salmonelli.

Zatrucie pałeczkami Salmonelli

Do zatrucia pałeczkami Salmonelli dochodzi po spożyciu żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt – mięsa, jajek i mleka. Zjedzenie surowego mięsa, niepasteryzowanego mleka i jego przetworów czy surowych jaj lub zanieczyszczonych jaj w proszku (np. w lodach, majonezie czy sosach) może być przyczyną infekcji. Pałeczki Salmonelli mogą się znajdować na owocach, warzywach i innych produktach spożywczych zanieczyszczonych przez zwierzęta. Do salmonellozy (zakażenia płaczkami Salmonelli) dochodzi najczęściej w wakacje. Wtedy częściej korzystamy z usług punktów gastronomicznych, w których zasady higieny nie zawsze są przestrzegane.

Jakie są objawy salmonellozy?

Jeśli zauważysz u dziecka powyższe objawy, zgłoś się do najbliższej przychodni lub szpitala. W skrajnych przypadkach lekarz może podać dziecku kroplówkę i antybiotyki. Pamiętaj, by podawać dziecku dużo płynów!

Zobacz także: Zatrucie pokarmowe w podwarszawskim przedszkolu! To salmonelloza?

Zobacz także
Reklama

Źródło: rynekzdrowia.pl

Reklama
Reklama
Reklama