Wiemy już, co od września dzieci znajdą w sklepikach szkolnych!
Nowe rozporządzenie ma być odpowiedzią na liczne protesty ze strony rodziców jak i dzieci. Czy teraz wszyscy będą zadowoleni?
Produkty, które jeszcze kilka lat temu znajdowały się w szkolnych sklepikach, nie należały do najzdrowszych. Zazwyczaj były to szybkie hot-dogi, zapiekanki, drożdżówki, oraz cała masa przekąsek słodkich i słonych. Te dzieci, których rodzice zaopatrywali w kanapki i owoce, na pewno rzadziej zaglądały do sklepiku, ale dla niektórych, było to miejsce stołowania się przez większość dnia.
Po wielkim reżimie wprowadzonym niedawno, w szkołach można było kupić niewiele. Zakaz słodyczy, zakaz drożdżówek, niesmaczne dla dziecka kanapki, oraz horrendalne ceny owoców. Tak to mniej więcej wyglądało i skończyło się na tym, że dzieci w czasie przerw lekcyjnych wychodziły do pobliskich sklepów spożywczych, lub zaopatrywały się w smakołyki, w czasie podróży do szkoły.
Nowe rozporządzenie przynosi wiele zmian. Czy okażą się akceptowalne dla wszystkich zainteresowanych? Pokaże to czas.
Przedstawiamy w punktach najważniejsze ustalenia
- pieczywo pełnoziarniste (więcej składników mineralnych i błonnika) jako baza do kanapek
- produkty cukiernicze, ale nie będą mogły one być wyprodukowane z ciasta z głęboko mrożonego
- produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki, mleko smakowe, serek homogenizowany, serwatka, ser twarogowy, zsiadłe mleko
- napoje zastępujące mleko: sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe, migdałowe, kokosowe
- sałatki i surówki
- zbożowe produkty śniadaniowe
- warzywa i owoce
- suszone owoce i warzywa
- nasiona bez dodatku cukrów
- soki:owocowe i warzywne, przeciery, musy, bez dodatku cukru i soli
- koktajle owocowe i warzywne na bazie wody lub mleka, pod warunkiem, że nie będą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml
- gumy do żucia bez zawartości cukru
- gorzka czekolada, min. 70% zawartości kakao
Zmiany dotyczyć będą także stołówek szkolnych, z których znikną koncentraty spożywcze, a zupy i sosy, będą musiały być przygotowane wyłącznie z naturalnych składników. Do smażenia musi być używany wyłącznie olej roślinny rafinowany, a dania smażone mogą być podane tylko 2 razy w tygodniu.
Nowe rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1.09.2016 r., ale sklepiki będą miały czas do końca roku, by dostosować się do nowych wytycznych. Przepisy będą obowiązywać we wszystkich typach szkół, przedszkolach i punktach opieki nad dziećmi. Czy tym razem wzbudzą entuzjazm wśród dzieci i ich rodziców? Przekonamy się już za miesiąc.
A Twoje dziecko, przynosi do szkoły domowe kanapki, czy stołuje się w szkole?
Zainspiruj się pomysłami: