Słodkie, słone, kwaśne, gorzkie… Ekspertka radzi, jak rozwijać u dzieci zmysł smaku [WIDEO]
Strefę Zabawy Miasteczka Zmysłów odwiedziła psycholog Dorota Zawadzka, która opowiedziała nam o zmyśle smaku. Kiedy się rozwija, jak się zmienia i jakie czynniki warunkują nasze preferencje smakowe – to tylko niektóre tematy tej rozmowy. Koniecznie obejrzyjcie wideo i wykorzystajcie nasze pomysły na rozwijające zmysły zabawy z dzieckiem.
– Wiemy już, że na samym początku życia płodowego dziecko rozpoznaje smaki – tłumaczy w rozmowie z nami ekspertka. – Czuje smak wód płodowych, więc w czasie ciąży ważne jest, co mama je i jak jest skomponowana jej dieta – dodaje Dorota Zawadzka. Tak właśnie zaczyna się fascynująca podróż małego człowieka w świat smaków.
Jak rozwijać zmysł smaku u dzieci?
Człowiek odróżnia 5 smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Co ciekawe, słodki, umami i lekko słony są dla naszego organizmu sygnałem zachęcającym do jedzenia. Z kolei gorzki, kwaśny i mocno słony – zniechęcającym.
Każdy z nas ma określone preferencje smakowe, mogą się one jednak – jak podkreśla Zawadzka – zmieniać wraz z wiekiem.
– Maluch przy rozszerzaniu diety będzie próbował wszystkiego chętnie, ale już przedszkolak może pewne rzeczy odrzucać. Na przykład nie lubić zielonego, sypkiego, czegoś z sosem lub tego, co jest ostre – wyjaśnia nam ekspertka. I dodaje: - Ale to jest całkowicie naturalne, bo dziecko wie, czy jest głodne, czy mu smakuje i czy podoba mu się to, co ma na talerzu.
Spotkania w Miasteczku Zmysłów
Dorota Zawadzka w rozmowie wideo z naszą dziennikarką podpowiada też, jak ćwiczyć zmysł smaku w domu z dzieckiem, w formie zabawy! Ale tych inspiracji mamy dla was więcej – przygotowaliśmy dodatkową zabawę w pliku PDF do pobrania, wystarczy kliknąć tutaj:
Artykuł powstał z udziałem marki KINDER Niespodzianka