


Wiesz, że muesli na śniadanie jest zdrowe, więc chętnie podajesz je swojej rodzinie. Uważnie jednak czytaj skład płatków, które kupujesz, by uniknąć tłuszczu i cukru. Najlepiej zacznij kupować półprodukty i mieszać własne muesli. Zastąp płatki kukurydziane, czekoladowe kulki i pełne cukru i tłuszczu płatki crunchy pełnoziarnistymi płatkami z bakaliami.
To zmiana, której niemal nie zauważy twoja rodzina, a dzięki pełnemu ziarnu dostanie poranną dawkę witamin, minerałów i dobrych węglowodanów.
Polecamy przepis na zdrowe muesli.

Na pewno przynajmniej od czasu do czasu używasz do sałatek oliwy z oliwek, bo wiesz, że jest cennym źródłem zdrowych tłuszczów. Nie poprzestawaj jednak na sałacie i zastąp niezdrowe tłuszcze w waszej diecie tymi, które będą służyły waszemu zdrowiu. Tłoczona na zimno oliwa z oliwek jest świetna do sałatek, sosów, pieczywa, nie używaj jej jednak do smażenia, wtedy lepiej wybrać olej słonecznikowy (lepiej zrezygnuj z masła, smalcu i utwardzanych margaryn).
Pamiętaj, że warzywa obfitują w witaminy, ale do wchłaniania niektórych z nich tłuszcz jest niezbędny. Nie rezygnuj więc z niego! Dodawaj do sałatek np. orzechy lub pestki dyni.
Zwróć uwagę na gotowe produkty, które kupujesz. Większość z nich zawiera niezdrowe tłuszcze trans (słone przekąski, słodycze). Lepiej z nich zrezygnować i zamiast gotowego sosu bolognese wybrać puszkę pomidorów, pęczek bazylii i parmezan, a zamiast gotowych wafelków upiec domową szarlotkę.
Sprawdź 5 przepisów na zdrowe przekąski dla dzieci.

Rano, do śniadania pijecie nektar owocowy, w pracy wypijasz colę, w drodze z przedszkola kupujesz dziecku napój, do kolacji popijacie słodzone soki. Kolorowe, słodzone napoje, zwłaszcza gazowane, często poza mnóstwem cukru i barwnikami, zawierają niewiele więcej składników. Nie nawadniają tak, jak woda czy owocowe herbaty, za to tuczą i psują się od nich zęby.
Jeśli nie lubicie wody, nie musicie zaraz pić gazowanych słodkich ulepków. Wystarczy przygotować domową lemoniadę z cytryny, limonki, mięty i miodu, lub wycisnąć sok ze świeżych owoców i rozcieńczyć go wodą. Nie dosładzaj napojów, a okaże się, że po jakimś czasie przestanie wam brakować tego słodkiego smaku.
Przeczytaj, jakie napoje są dla dziecka wartościowe.

Nie ilość się liczy, ale jakość. Lepiej kupić mniejszą ilość prawdziwej szynki niż 5 razy tyle niewiadomego pochodzenia wyrobu. Lepiej zainwestować w rybę ze sprawdzonej hodowli, niż ryzykować, że ta, którą jemy, jest nieświeża. Wybieraj sprawdzone produkty dobrej jakości, a przekonasz się, że na dłuższą metę to się opłaca. Zrób rachunek sumienia i policz, ile jedzenia wyrzucasz tylko dlatego, że kupiłaś czegoś za dużo (bo była promocja, bo było tanio...)?

Zdrowo nie musi oznaczać drogo. Oczywiście, gdybyście każdego dnia całą rodziną zajadali się sushi, może to odbić się na waszym domowym budżecie. Jest jednak wiele produktów, które są tanie, zdrowe i smaczne. Wszystkie rodzaje grubych kasz: gryczana, pęczak, sezonowe warzywa, śledź, płatki owsiane, ziarna słonecznika... Możliwości jest wiele. Nie bój się ziół i przypraw - nadają smak potrawom lepiej niż glutaminian sodu, który znajdujesz w gotowych posiłkach.
Wypróbuj przepisz na Kaszę jaglaną ze śliwkami, Owsiankę królewską



Choroby dietozależne ( cukrzyca , otyłość, miażdżyca ) występują coraz częściej. Szacuje się, że cierpi na nie nawet co trzeci Polak. Czy nowa piramida żywienia będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich? Czy warto opierać na niej swoją dietę? Okazuje się, że dla wielu osób zalecane proporcje składników nie będą idealne. Węglowodany, białka i tłuszcze Teoretycznie zdrowa dieta polega na dostarczaniu odpowiedniej ilości energii oraz składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach. W uproszczeniu dzielimy je na trzy kategorie: węglowodany - 50-65% dziennego menu białka - 15-25% dziennego menu tłuszcze - 20-30% dziennego menu Takie są zalecenia populacyjne. Tymczasem okazało się, że tylko 52% badanych osób pasuje do takiego modelu odżywiania się i dzięki niemu zachowa zdrowie i zgrabną sylwetkę. Sprawdź: Co jeść, by podkręcić metabolizm? Badania genetyczne Z opublikowanego niedawno raportu firmy DF Medica Polska „Genodiet – tysiąc Polaków przebadanych nutrigenetycznie” wynika, że blisko połowa (48%) osób powinna zmodyfikować swój styl odżywiania , bo stosując się do ogólnie przyjętych norm, korzystają z diet bazujących na nieodpowiednich dla nich proporcjach makroskładników. W konsekwencji zwiększają ryzyko rozwoju zaburzeń o podłożu dietozależnym (należą do nich m.in. cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze). Wyodrębniono 6 różnych profili genetycznych i każdy z nich powinien stosować nieco inną dietę. – Badanie genetyczne pomaga zdobyć takie informacje o pacjencie, które procentują możliwością stworzenia precyzyjnych zaleceń dietetycznych dla konkretnej osoby – na podstawie jej predyspozycji genetycznych. Choroba to reakcja organizmu na konkretne zaburzenia jego naturalnego rytmu pracy. Zatem „kolekcjonując” złe nawyki żywieniowe, nie resetując ich w...