Dieta truskawkowa - warto spróbować?
Dieta truskawkowa to przykład monodiety, które nie są polecany przez lekarzy i dietetyków. Jak nietrudno odgadnąć, opiera się głównie na truskawkach jedzonych w sporych ilościach i pod różnymi postaciami. Na czym polega dieta truskawkowa?
Dieta truskawkowa brzmi bardzo zachęcająco - truskawki są pyszne, zdrowe niskokaloryczne, a do tego jest właśnie na nie sezon i sa łatwo dostępne i aromatyczne. Jednak pozory mylą, dieta truskawkowa jest monodietą, która opiera się na jedzeniu głównie tych owoców pod wieloma postaciami. Czy warto spróbować?
Dieta truskawkowa - założenia
Ta monodieta opiera się na jedzeniu truskawek, które są bardzo zdrowymi owocami. Dzięki zawartości witamin C, A, B1, B2, PP, kwas elegonowego chronią przed chorobami nowotworowymi, zawierają też odżywcze sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Truskawki obniżają kwasowość moczu i dlatego są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, dróg żółciowych, oczyszczają organizm, pomagają pozbyć się toksyn.
Ile można schudnąć na diecie truskawkowej?
Dieta nie trwa długo, więc trudno spodziewać się spektakularnych efektów. Autorzy obiecują nawet 2,5 kg w trzy dni, ale w kilka dni można spodziewać się, że będą to raczej kilogramy z wody, której pozbędzie się nasz organizm, niż tłuszczu, który chcemy spalić.
Przepisy na diecie truskawkowej
Na śniadanie proponujemy lekki twarożek z truskawkami, na obiad ryż lub makaron z truskawkami, na podwieczorek truskawkowy sorbet, a na kolację sałatkę z tych owoców.