Reklama

Dieta bezglutenowa może być stosowana profilaktycznie lub w przypadku zdiagnozowanej celiakii, czyli choroby trzewnej. Bezpieczne i zdrowe produkty, które nie zawierają glutenu to orzechy, miód czy jajka. Możesz z nich przygotować przepyszne i pożywne słodkości, które zachwycą nawet teściową! Nie wiesz, jak zrobić ciastka bezglutenowe orzechowe? Wykorzystaj proste przepisy na ciasta bezglutenowe z mąki orzechowej (lub ze zmielonych orzechów).

Reklama

Pyszne ciasto orzechowe bezglutenowe. Prosty przepis – tylko 3 składniki!

Przygotuj:

  • szklankę orzechów włoskich (bez łupinek)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta: zblenduj orzechy na mąkę, dodaj do niej żółtka i miód. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka (możesz dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawaj ubita pianę do orzechowej masy, mieszając szpatułką lub łyżką.

Wykonanie orzechowego i bezglutenowego ciasta: przełóż ciasto do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Mięciutkie i wilgotne ciasteczka z mąki orzechowej. Banalny przepis!

Przygotuj:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki z orzechów ziemnych
  • 150 g cukru pudru + kilka łyżeczek do formowania
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól

Przygotowanie ciasta: oddziel żółtka, a następnie ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, mieszając szpatułką, dodawaj cukier, a potem po jednym żółtku i na koniec mąkę orzechową. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaną masę włóż na 2 godziny do lodówki.

Wykonanie orzechowych i bezglutenowych ciastek: nabierz ciasto łyżeczką, nadaj kształt kulki i obtocz ją w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciastko ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka z masła orzechowego. Palce lizać!

Przygotuj:

  • 300 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 150 g cukru

Opcjonalnie możesz dodać: posiekane orzechy i rodzynki.

Przygotowanie ciasta: wymieszaj wszystkie składniki razem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wykonanie orzechowych i bezglutenowych ciastek: łyżką nakładaj kulki ciasta na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama