Bezglutenowe ciastka i ciasta orzechowe. Najlepsze przepisy, łatwe wykonanie
Banalnie prosty przepis na ciastka orzechowe bez glutenu? Tak, potrzebujesz tylko kilku składników, żeby wyczarować przepyszne ciasteczka, które zasmakują tym starszym i młodszym łasuchom.
- Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Dieta bezglutenowa może być stosowana profilaktycznie lub w przypadku zdiagnozowanej celiakii, czyli choroby trzewnej. Bezpieczne i zdrowe produkty, które nie zawierają glutenu to orzechy, miód czy jajka. Możesz z nich przygotować przepyszne i pożywne słodkości, które zachwycą nawet teściową! Nie wiesz, jak zrobić ciastka bezglutenowe orzechowe? Wykorzystaj proste przepisy na ciasta bezglutenowe z mąki orzechowej (lub ze zmielonych orzechów).
Pyszne ciasto orzechowe bezglutenowe. Prosty przepis – tylko 3 składniki!
Przygotuj:
- szklankę orzechów włoskich (bez łupinek)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie ciasta: zblenduj orzechy na mąkę, dodaj do niej żółtka i miód. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka (możesz dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawaj ubita pianę do orzechowej masy, mieszając szpatułką lub łyżką.
Wykonanie orzechowego i bezglutenowego ciasta: przełóż ciasto do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Mięciutkie i wilgotne ciasteczka z mąki orzechowej. Banalny przepis!
Przygotuj:
- 2 jajka
- 200 g mąki z orzechów ziemnych
- 150 g cukru pudru + kilka łyżeczek do formowania
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól
Przygotowanie ciasta: oddziel żółtka, a następnie ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, mieszając szpatułką, dodawaj cukier, a potem po jednym żółtku i na koniec mąkę orzechową. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaną masę włóż na 2 godziny do lodówki.
Wykonanie orzechowych i bezglutenowych ciastek: nabierz ciasto łyżeczką, nadaj kształt kulki i obtocz ją w cukrze pudrze. Tak przygotowane ciastko ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka z masła orzechowego. Palce lizać!
Przygotuj:
- 300 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 150 g cukru
Opcjonalnie możesz dodać: posiekane orzechy i rodzynki.
Przygotowanie ciasta: wymieszaj wszystkie składniki razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wykonanie orzechowych i bezglutenowych ciastek: łyżką nakładaj kulki ciasta na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Zobacz także: