Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami
Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Delecta
Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 10 łyżek wody
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
w plasterki
Białka ubij na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj jeszcze aż do momentu rozpuszczenia cukru. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.
Zobacz więcej przepisów na desery z bezą dla dziecka