Budyń z kaszy jaglanej z owocami
Budyń z kaszy jaglanej jest zdrową alternatywą dla zwykłego budyniu. Możesz go zrobić z mlekiem roślinnym - wtedy będzie doskonały dla alergika. Dodaj do niego owoce. Oto przepis na budyń jaglany dla dziecka.
Opublikowano: czwartek, 16 lutego 2017 12:46
Reklama
Reklama
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka (krowie, kozie, kokosowe)
- 2 łyżki miodu (lub cukru, najlepiej brązowego)
- świeże lub mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie lub granat)
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj do wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Dolej mleko, zagotuj. Pogotuj jeszcze 3-5 minut. Lekko ostudź i zblenduj na gładko. Dodaj miód (lub cukier) i wymieszaj. Świeże owoce umyj, pokrój na kawałki (jeśli trzeba) i posyp nimi gotowy przestudzony budyń. Mrożone owoce opłucz pod bieżącą wodą, rozmroź – możesz je zblendować na mus.
Reklama
Zobacz też inne dania z kaszy jaglanej
Reklama
Reklama
Reklama