Choinka z piernika – jak zrobić piernikową choinkę 3D. Przepis na ciasto i dekorowanie
Choinka z piernika wygląda pięknie zwłaszcza wtedy, gdy nie jest jedynie płaskim ciasteczkiem. Zrobienie choinki 3D z piernika nie jest trudne, a dekorowanie jej to sama przyjemność. Gotowa – będzie piękną ozdobą stołu, no i będzie pysznie smakować. Sprawdź, jak zrobić choinkę z pierników.
- redakcja mamotoja.pl
Choinkę z piernika przygotowuje się z ciasta piernikowego. Kluczowe będzie odpowiednie ukształtowanie poszczególnych elementów, aby powstało z nich kształtne drzewko przypominające choinkę. Gotowego piernikowego iglaka można udekorować na różne sposoby.
Spis treści:
- Przepis na ciasto na choinkę z piernika
- Jak zrobić choinkę z pierników?
- Dekoracja choinki z piernika – 3 propozycje
Przepis na ciasto na choinkę z piernika
Do zrobienia ciasta potrzebujesz następujących składników:
- 0,5 kg mąki
- szklanka cukru
- jajko
- 120 g masła
- szklanka miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie połącz, cierpliwie wyrabiaj i ugniataj ciasto. Aby było nieco bardziej zwarte, można je włożyć na godzinę do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 cm.
- Okrągłymi foremkami o zmniejszającej się średnicy wycinaj kolejne warstwy choinki (minimum to 7 warstw, ale można ich zrobić nawet 9-10).
- Z każdego kółka poodkrawaj trójkąciki, aby z kółek zrobiły się gwiazdki.
- Jeden dokrojony trójkącik rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i wytnij z niego gwiazdkę – wyląduje na szczycie choinki.
- Poszczególne elementy choinki z piernika ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 15 minut, wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
Jak zrobić choinkę z pierników?
Na dużym talerzu ułóż grube gwiazdki jedna na drugiej, zaczynając od największej, na najmniejszej kończąc. Aby choinka wyglądała efektownie, rogi gwizdek powinny się mijać.
Warstwy choinki można skleić lukrem, aby lepiej się trzymała.
Na szczycie drzewka przyklej „na stojąco” najmniejszą, cienką gwiazdkę.
Jeśli ciasto będzie dość miękkie, poszczególne warstwy choinki można nabijać na drewniany patyczek, aby dodatkowo ją wzmocnić.
Dekoracja choinki z piernika – 3 propozycje
Tak naprawdę piernikową choinkę można udekorować według własnego uznania, co roku inaczej. My podpowiadamy 3 sposoby jej dekoracji, które mogą być inspiracją.
1. Choinka z pierników jak prawdziwa
fot. Svetlana Kolpakova/Adpbe Stock
Przygotuj gęsty biały lukier i ponakładaj go na wystające elementy choinki tak, aby lukier pospływał na brzegi i stworzył „śnieżne sople”. Zanim lukier zastygnie, obsyp ją zielonymi wiórkami do dekoracji ciast, dołóż kolorowe kuleczki i gwiazdki.
2. Dwukolorowa choinka z piernika
fot. Katy/Adobe Stock
Najlepiej udekorować elementy choinki jeszcze przed jej złożeniem w całość. Gwiazdki tworzące choinkę od wierzchu pomaluj kolorowym lukrem, np. niebieskim. Zrób gęsty biały lukier i zrób z niego sople na brzegach „gałęzi” choinki. Udekoruj gwiazdkę wieńczącą drzewko. Złóż wszystkie elementy w całość sklejając je lukrem.
3. Choinka z pierników z delikatną dekoracją
fot.: Svetlana Kolpakova/Adobe Stock
Zanim złożysz choinkę, na każdym pierniczku, którą ją zbuduje, dość gęstym lukrem zrób białe ozdoby – obrys każdej gwiazdki ciągłą linią i kropeczki ułożone wzdłuż tej linii. Udekoruj lukrem także gwiazdkę, która znajdzie się na wierzchołku choinki. Gdy lukier zastygnie, złóż drzewko w całość, używając lukru do sklejania warstw.
Przeczytaj też: