Ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne z cynamonem – przepis bez masła i jajek
Ciasteczka z cynamonem bez glutenu, mleka, jajek i masła to propozycja idealna dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. Wypróbuj prosty przepis na ciasteczka dla alergików i ciesz się ich cynamonowym smakiem.
Ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Nie zawierają składników, które mogą uczulać lub wywołać kłopoty trawienne. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne, które będą smakować każdemu. Aby pachniały i smakowały świętami, wystarczy do ciasta podstawowego uniwersalnego dodać cynamon lub przyprawę do piernika.
Ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne – przepis
Składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- ok. 1/3 łyżeczki cynamonu (lub przyprawy do piernika).
Uwaga! Jeśli dziecko nie jest uczulone na gluten, można zamienić mąkę kukurydzianą na pszenną.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagnieć.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż na mniej więcej godzinę do lodówki.
- Następnie z rozwałkowanego ciasta wytnij ciasteczka.
- Ciasteczka piecz ok. 5 minut w temperaturze 125 stopni C.
Przepis na ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne w łatwy sposób można modyfikować, np. dodając do ciasta kakao (1 łyżeczka). Ciasteczka staną się ciemniejsze.
Upieczone i wystudzone ciasteczka możesz udekorować lukrem i obsypać barwnymi posypkami.
Aby ciasteczka nieco urosły, do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenia (dla małych dzieci jednak lepiej ten składnik pominąć).
Sprawdź też: