Reklama

Ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Nie zawierają składników, które mogą uczulać lub wywołać kłopoty trawienne. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne, które będą smakować każdemu. Aby pachniały i smakowały świętami, wystarczy do ciasta podstawowego uniwersalnego dodać cynamon lub przyprawę do piernika.

Reklama

Ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne – przepis

Składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • ok. 1/3 łyżeczki cynamonu (lub przyprawy do piernika).

Uwaga! Jeśli dziecko nie jest uczulone na gluten, można zamienić mąkę kukurydzianą na pszenną.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zagnieć.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż na mniej więcej godzinę do lodówki.
  3. Następnie z rozwałkowanego ciasta wytnij ciasteczka.
  4. Ciasteczka piecz ok. 5 minut w temperaturze 125 stopni C.

Przepis na ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne w łatwy sposób można modyfikować, np. dodając do ciasta kakao (1 łyżeczka). Ciasteczka staną się ciemniejsze.

Upieczone i wystudzone ciasteczka możesz udekorować lukrem i obsypać barwnymi posypkami.

Aby ciasteczka nieco urosły, do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenia (dla małych dzieci jednak lepiej ten składnik pominąć).

Sprawdź też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama