Dawniej bez łamańców z makiem nie było świąt. Zostały jednak wyparte przez makowce, a szkoda, bo to staropolska świąteczna tradycja, którą warto pielęgnować. Przepis na łamańce jest prosty, a przygotowanie szybkie. Nie ma też ryzyka, że nie uda się masy makowej zawinąć w ciasto. W dodatku każdy sam może decydować, ile masy makowej dodać do swojego ciasteczka.

Reklama

Jak zrobić łamańce z makiem?

Oddzielnie przygotowuje ciasteczka oraz specjalnie przyprawioną słodką masę makową. Ciasteczka nie są nadziewane – łasuchy samodzielnie nabierają sobie ciasteczkiem słodką makową masę. Palce lizać!

Przepis na ciasto na łamańce

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • łyżka masła do wysmarowania blachy

Wykonanie:

  1. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtko. Starannie zagnieć ciasto i włóż do lodówki.
  2. Po 30 minutach wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj.
  3. Wytnij kształty ciasteczek (kółka, kwadraty, romby – co chcesz!) i układaj na blasze dokładnie posmarowanej masłem.
  4. Ciasteczka można delikatnie obsypać makiem i docisnąć go do ciasta lub wmieszać w ciasto niewielką ilość maku podczas ugniatania – wtedy ciasteczka będą miały apetyczne makowe „piegi”.
  5. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasteczka są dobre, kiedy mają jasnozłoty kolor.

Przepis na masę makową

Składniki:

Zobacz także
  • szklankę maku
  • 2 szklanki mleka lub wody do sparzenia maku
  • 2/3 szklanki miodu
  • 120 g namoczonych rodzynków
  • 120 g sparzonych i obranych migdałów
  • opcjonalnie: skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  1. Mak opłucz i sparz kilka razy wrzątkiem lub gotuj ok. 15 minut w mleku (na najmniejszym ogniu). Odsącz na drobnym sicie i zmiel 2-3 razy w maszynce (lub utrzyj w makutrze). Jeśli nie masz ochoty parzyć i mielić, możesz kupić w sklepie mak mielony i ominąć te wstępne kroki szykowania maku.
  2. Zmielony mak połącz z miodem, rodzynkami, posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową (starta na cienkich oczkach). Można dodać niewielką ilość słodkiej śmietanki dla lekkiego rozrzedzenia masy.

Jak podawać łamańce z makiem

Masę makową przełóż do szerokiej salaterki, nie uklepuj jej, niech będzie „poczochrana”. Ciasteczka podaj na oddzielnym talerzu albo wbijaj pionowo w masę makową. Taka najeżona ciasteczkami masa wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością każdy będzie chętnie sięgał po ciasteczka, którymi można sobie nabierać masy makowej.

Sprawdź też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama