Łamańce z makiem – przepis na ciasto i masę makową
Łamańce z makiem są polską tradycją, mniej popularną obecnie, ale bardzo pyszną. Warto je przygotować i cieszyć się tym wspaniałym świątecznym deserem, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjny makowiec. Sprawdź, jak zrobić łamańce z makiem.
Dawniej bez łamańców z makiem nie było świąt. Zostały jednak wyparte przez makowce, a szkoda, bo to staropolska świąteczna tradycja, którą warto pielęgnować. Przepis na łamańce jest prosty, a przygotowanie szybkie. Nie ma też ryzyka, że nie uda się masy makowej zawinąć w ciasto. W dodatku każdy sam może decydować, ile masy makowej dodać do swojego ciasteczka.
Jak zrobić łamańce z makiem?
Oddzielnie przygotowuje ciasteczka oraz specjalnie przyprawioną słodką masę makową. Ciasteczka nie są nadziewane – łasuchy samodzielnie nabierają sobie ciasteczkiem słodką makową masę. Palce lizać!
Przepis na ciasto na łamańce
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- łyżka masła do wysmarowania blachy
Wykonanie:
- Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtko. Starannie zagnieć ciasto i włóż do lodówki.
- Po 30 minutach wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj.
- Wytnij kształty ciasteczek (kółka, kwadraty, romby – co chcesz!) i układaj na blasze dokładnie posmarowanej masłem.
- Ciasteczka można delikatnie obsypać makiem i docisnąć go do ciasta lub wmieszać w ciasto niewielką ilość maku podczas ugniatania – wtedy ciasteczka będą miały apetyczne makowe „piegi”.
- Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasteczka są dobre, kiedy mają jasnozłoty kolor.
Przepis na masę makową
Składniki:
- szklankę maku
- 2 szklanki mleka lub wody do sparzenia maku
- 2/3 szklanki miodu
- 120 g namoczonych rodzynków
- 120 g sparzonych i obranych migdałów
- opcjonalnie: skórka pomarańczowa
Wykonanie:
- Mak opłucz i sparz kilka razy wrzątkiem lub gotuj ok. 15 minut w mleku (na najmniejszym ogniu). Odsącz na drobnym sicie i zmiel 2-3 razy w maszynce (lub utrzyj w makutrze). Jeśli nie masz ochoty parzyć i mielić, możesz kupić w sklepie mak mielony i ominąć te wstępne kroki szykowania maku.
- Zmielony mak połącz z miodem, rodzynkami, posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową (starta na cienkich oczkach). Można dodać niewielką ilość słodkiej śmietanki dla lekkiego rozrzedzenia masy.
Jak podawać łamańce z makiem
Masę makową przełóż do szerokiej salaterki, nie uklepuj jej, niech będzie „poczochrana”. Ciasteczka podaj na oddzielnym talerzu albo wbijaj pionowo w masę makową. Taka najeżona ciasteczkami masa wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością każdy będzie chętnie sięgał po ciasteczka, którymi można sobie nabierać masy makowej.
Sprawdź też: