Ciasteczka z mąki kukurydzianej to bezglutenowy przysmak, w dodatku bardzo prosty do wykonania. Upieczone na złoty kolor wyglądają obłędnie, a wielu rodzicom kojarzą się ze słodkim dzieciństwem. Warto dać je do spróbowania maluchom! Te maślane ciastka mogą jeść osoby z celiakią, ale tak naprawdę – zasmakują każdemu. Poniżej podajemy szybki przepis na bezglutenowe ciasteczka.

Reklama

Przepis na maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej

  • 1/2 kg mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej (Corn Starch) – można ją dostać w niektórych supermarketach lub sklepach dla alergików
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

Oddziel białka od żółtek, utrzyj miękkie masło z żółtkami i cukrem, dodaj białka i dalej ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz śmietanę ze skrobią kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąki kukurydzianej – około pół kilograma, tyle, ile przyjmie ciasto. Wyrabiaj, aż będzie odstawać od ręki.

Odrywaj małe kawałki i wałkuj dość cienko, wykrawaj kieliszkiem małe ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 10 minut (nabiorą złotawego koloru). Część ciasteczek możesz upiec z marmoladą: wtedy przed pieczeniem nałóż na środek odrobinę marmolady lub dżemu.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama