Cytrynowe pałki z kurczaka z tymiankiem
Które dziecko nie lubi kurczaka, a szczególnie pałek? Zobacz nasz przepis na pałki z dodatkiem cytryny i tymianku - urozmaicone pieczone mięsko będzie dobre już dla 2-latka.
- Edipresse
- 1 kg pałek z kurczaka
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Cytryny umyj, z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok cytrynowy i skórkę wymieszaj z oliwą i tymiankiem. Mięso natrzyj solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Polej marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Pałki kurczaka osącz z marynaty (marynatę zachowaj), ułóż na blasze do pieczenia i piecz 40 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę.
10 minut przed końcem pieczenia pałki polej zachowaną marynatą i obłóż pokrojoną na plasterki drugą cytryną.
Zobacz więcej przepisów na kurczaka dla dziecka