Reklama

Reklama
  • 400 g gorzkiej kuwertury
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 200 g suszonych żurawin

Kuwerturę (czekolada o wysokiej jakości) podziel na kawałki i roztop. Dodaj kardamon.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie umieść na niej kwadratową formę do pieczenia (ok. 20 cm x 20 cm). Umieść w niej kuwerturę, zostawiając 1-2 łyżki stołowe na później. Posyp rozdrobnionymi orzechami i żurawiną. Dodaj resztę kuwertury. Odstawić, aby stwardniała.
Tak przygotowaną czekoladę połam lub potnij na kawałki.

Wskazówka: Czekolada żurawinowa doskonale nadaje się na prezent. Można uzyskać inny aromat dodając cynamon, chili, pieprz różowy lub wanilię.

Wartości odżywcze (1 kawałek):
Wartość energetyczna: 182 kcal / 763 kJ
Białko: 2,1 g
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 20 g

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem czekolady

Reklama

Polecamy: Kurczak z sosem czekoladowym

Reklama
Reklama
Reklama