Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego, np. Delecta
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 g masło

Nadzienie:

  • 4 łyżki rodzynek sułtańskich, np. Bakalland
  • pół łyżeczki nitek szafranu
  • 2 łyżki wrzątku
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady, np. Delecta

Przygotuj formę na babkę z kominem. Dokładnie wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Zalej szafran 2 łyżkami wrzątku, a następnie odstaw do ostygnięcia. Przełóż rodzynki do szklanki i dodaj do nich ciepłą wodę.
Zawartość opakowania z ciastem przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jajka i stopniowo wlewaj mleko z masłem. Miksuj ciasto (mieszadłami świderkami) przez około 5 minut. Na koniec dodaj roztwór szafranowy, dosyp rodzynki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Gotowe ciasto przełóż do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość maksymalnie 3/4 foremki i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180 stopni C przez około 60 minut, aż do uzyskania złocistego koloru wierzchu.
Ostudzoną babkę, odwróć i przełóż na talerz. Do miski z gorącą wodą włóż opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obetnij róg opakowania i polej wierzch babki roztopioną polewą. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową, aby powstała „korona”.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

Reklama
Reklama
Reklama