Wspólne pieczenie drożdżowych ciasteczek, a szczególnie tych w kształcie gwiazdek to w wielu domach nieodłączny element tradycji bożonarodzeniowej. Własnoręcznie wykonane i udekorowane idealnie nadają się na pełen miłości prezent dla najbliższych lub... smaczną dekorację na choinkę. Sprawdź nasz przepis na ciasteczka drożdżowe gwiazdki.
Przepis na ciasteczka drożdżowe gwiazdki
Przygotuj:
- 50 g masła
- 250 g mąki
- 3,5 g suszonych drożdży
- szczyptę soli
- pół szklanki mleka
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 100 g owoców kandyzowanych
- 25 g obranych migdałów
Przygotowanie ciasta na drożdżowe gwiazdki: mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Następnie masło rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jajko, wymieszaj, miksuj 5 minut, zagnieć. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Sposób wykonania drożdżowych ciasteczek: wyłóż ciasto na stół obsypany mąką i jeszcze raz krótko zagnieć. Rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Wykrawaj foremkami gwiazdki i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbij, rozbełtaj i posmaruj nim powierzchnię gwiazdek, a następnie układaj na nich pokrojone owoce i migdały. Blachę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 15 minut.
Zobacz także: